bronx delivey2 levelgif

 vasilakos anoigoume  xiroskarpos2

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

Συζητώντας τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2020, δεν μπορούμε να αποσπαστούμε από την γενικότερη κατάσταση της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και ΕΒΕ, που αποτελούν την πλειοψηφία της κοινωνίας και υποφέρουν από το εκμεταλλευτικό σύστημα, που θυσιάζει τις ανάγκες τους για τα κέρδη μιας μειοψηφίας μεγαλοεπιχειρηματιών, αποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαική ανάπτυξη και πολιτική, ούτε σε κεντρικό, ούτε σε περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε και εμείς πρωτοστατούμε ο λαός να οργανωθεί και να παλέψει για να το αλλάξει.

• Η ανάδειξη της Ν.Δ στην κυβέρνηση, δεν σημαίνει αλλαγή πολιτικής προς όφελος των πολλών, αλλά συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοζε και ο ΣΥΡΙΖΑ, προς όφελος των εκμεταλλευτών του λαού, που τσακίζει τα εργατικά-λαϊκά εισοδήματα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που εμπορευματοποιεί και υποβαθμίζει την δημόσια υγεία-πρόνοια και παιδεία, που διατηρεί την φοροληστεία για τους πολλούς και δίνει φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες, που διατηρεί την ανεργία σε υψηλά επίπεδα, αυξάνει τη μερική απασχόληση, την εκτόπιση περισσότερων μικρών αγροτών και ΕΒΕ.

Η ψήφιση για παράδειγμα του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου, τις ανάγκες για αύξηση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου υπηρετεί και όχι του λαού, αφού τσακίζει ότι απόμεινε από ΣΣΕ και εργασιακά δικαιώματα, χτυπά ακόμα περισσότερο την συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων και του καταχτημένου με αιματηρούς αγώνες δικαιώματος της απεργίας, δίνει πολύμορφα κίνητρα και στήριξη στους μεγαλοεπιχειρηματίες, προωθεί με ταχύτερους ρυθμούς τις ΣΔΙΤ, την ιδιωτικοποίηση της λαϊκής περιουσίας και στρατηγικής σημασίας τομέων, υπηρεσιών της τοπικής διοίκησης (αποκομιδή & διαχείριση αποριμμάτων, νερά-ΔΕΥΑ), την παραχώρηση δημόσιας και δημοτικής γης και φυσικών πόρων σε επιχειρηματικούς ομίλους στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των μεταφορών, κλπ, με περιορισμό έως κατάργηση κάθε μέτρου προστασίας της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, των αρχαιοτήτων, για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της Ν.Δ, συνεχίζει την πολιτική εμπλοκής της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, που ακολουθούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την συμμετοχή ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων, με την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, με αναβάθμιση παλιών αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας (π.χ. Σούδα) και την ανάπτυξη νέων και στην Θεσσαλία (110 Π.Μ Λάρισας, στο Στεφανοβίκειο), με την καταβολή απ’ όλες τις κυβερνήσεις της χώρας, 4 δις, ευρώ το χρόνο στο Νατοϊκό προϋπολογισμό.
Κι όλα αυτά, για να κερδίσουν περισσότερα μερίδια στην μοιρασιά των ενεργειακών πόρων, των αγορών και τον έλεγχο στρατηγικής σημασίας περιοχών, μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι, σέρνοντας το λαό μας και άλλους λαούς σε επικίνδυνες εξελίξεις, σε πολεμικές αναμετρήσεις, σε παραπέρα ανασφάλεια και όχι εξασφάλιση της ειρήνης, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και άλλων χωρών, προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, τεράστιες καταστροφές και εκατομμύρια πρόσφυγες.

• Στο πλαίσιο των γενικότερων στοχεύσεων της αστικής τάξης της χώρας μας, διατηρούνται και από την σημερινή κυβέρνηση, όπως και απ’ τις προηγούμενες, οι αντιλαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις που διέπουν την λειτουργία της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης Ι) και προστίθενται νέες, όπως με το νόμο 4623/19, για την δήθεν «κυβερνησιμότητα» των Περιφερειών και Δήμων και ετοιμάζεται η κατάργηση της κουτσουρεμένης απλής αναλογικής.
Αυτές τις αντιλαϊκές αλλαγές τις αντιπαλεύει το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με τη Λαική Συσπείρωση σε Περιφέρειες και Δήμους, ενώ στηρίζονται από τα στελέχη όλων των αστικών κομμάτων και παρατάξεων σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο, παρά τις επιμέρους διαφορές που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται για να κρύβουν την στρατηγική σύμπλευση όλων όσων στηρίζετε το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Πλευρά αυτών των αντιδραστικών ρυθμίσεων των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ, αποτελεί και η κατάργηση με το έτσι θέλω, του δικαιώματος της καταψήφισης του προϋπολογισμού, που κατατίθεται από την περιφερειακή αρχή, επιβάλλοντας σε όποιον διαφωνεί να καταθέτει ολοκληρωμένη αντιπρόταση, που να έχει όμως την σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής και Τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας για το αν είναι υλοποιήσιμη και σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του ΥΠ.ΕΣ! Δηλαδή ή συμφωνείς με την κυρίαρχη αντιλαική πολιτική ή δεν υπάρχεις! Να ποια είναι η «δημοκρατία» της αστικής τάξης.

• Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, που εκλεγήκαμε με την Λαϊκή Συσπείρωση, καταγγέλουμε αυτήν την αντιλαική και αντιδημοκρατική πολιτική και δηλώνουμε ότι δεν θα πειθαρχήσουμε σ΄ αυτήν. Εκφράζουμε την πολιτική αντίθεσή μας στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας για το 2020 και τον καταψηφίζουμε, γιατί:
Και τούτος, όπως και οι προηγούμενοι, είναι αντιλαϊκός και εναρμονισμός με την πολύπλευρη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και επαγγελματιών, ενώ κατευθύνει το κύριο μέρος των διαθέσιμων πόρων, πέρα από τα λειτουργικά έξοδα που κι’ αυτά είναι κάτω από τις ανάγκες, κυρίως σε υποδομές και έργα με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες και προτεραιότητες του κεφαλαίου και στην άμεση χρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Εκεί κατευθύνετε κυρίως τα κονδύλια από το ΠΔΕ, που σημειωτέον το μεγαλύτερο μέρος του περνά μέσα από το ΠΤΑ, χωρίς να έχει γνώση-γνώμη το Περιφερειακό Συμβούλιο, το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα που διαχειρίζεστε. Η μόνιμη αντιπαράθεση που έχετε μεταξύ σας, οι παρατάξεις που στηρίζετε το εκμεταλλευτικό σύστημα, για την απορροφητικότητα και την διαχείριση αυτών των πόρων, δεν γίνεται από την σκοπιά των λαικών αναγκών, αλλά των αναγκών μερίδων του κεφαλαίου σε επίπεδο Θεσσαλίας και γενικά.

Μέσα απ’ αυτά τα κονδύλια διαμορφώνετε επίσης ένα εργατικό δυναμικό πιο ευέλικτο, με χαμηλούς μισθούς και ελάχιστα δικαιώματα, για την εξυπηρέτηση των εναλασσόμενων αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας, σε ένα συνεχές πέρασμα από την ανεργία, στα προγράμματα κατάρτισης, στη ευκαιριακή εργασία (8μηνα, 12μηνα, κ.α προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ) και αντίστροφα.

Πάνω στην εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση, συμβάλετε και εσείς στην ανάπτυξη της λεγόμενης “κοινωνικής οικονομίας”, η οποία έρχεται να συγκαλύψει την μεγάλη φτώχεια, κάτω από τον μανδύα της “κοινωνικής αλληλεγγύης” και του εθελοντισμού και περιορίζει τις κρατικές δομές δημόσιας δωρεάν υγείας-πρόνοιας και παιδείας, αποτελώντας όχημα εμπορευματοποίησής τους.

Ο προϋπολογισμός δεν καταρτίσθηκε με βάση τις ανάγκες ουσιαστικής ανακούφισης των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και επαγγελματιών, ούτε για την κάλυψη των αναγκών σε έργα υποδομής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας, του περιβάλλοντος στη Θεσσαλία, ούτε για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της περιφέρειας με μονιμοποίηση των συμβασιούχων και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Όχι μόνο δεν διεκδικείτε ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ, που το 2019 ήταν μόλις 712 εκ. ευρώ και για τις 13 περιφέρειες και εκεί θα κινείται τα επόμενα χρόνια, την απόδοση όλων των παρανόμως παρακρατηθέντων κονδυλίων από προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά αποδέχεστε, όπως και όσοι ψήφιζαν λευκό τα προηγούμενα χρόνια, τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και ας γκρινιάζετε –δήθεν- γιατί –όπως λέτε - ούτε έργα, ούτε υπηρεσίες, ούτε τα λειτουργικά έξοδα δεν θα καλύπτονται κανονικά, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς.
Μπορείτε να πάτε κόντρα, αλλά δεν το θέλετε, γιατί συμφωνείτε με τον πυρήνα αυτών των ταξικών αντιλαϊκών πολιτικών και το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και πασχίζετε για την στήριξη του καπιταλιστικού συστήματος
Καταρτίσατε κι αυτόν τον προϋπολογισμό, με βάση τις υποδείξεις της κυβέρνησης και της Ε.Ε, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, τις κατευθύνσεις του επίσης αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2022, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα πλεονάσματα που στοχεύει κι αυτή η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, για την μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και την στήριξη καπιταλιστικών επενδύσεων.
Υπηρετείτε και με τον προϋπολογισμό σας, την αντιδραστική διοικητική μεταρρύθμιση ''Κλεισθένης 1'' που συμπληρώθηκε με τον πρόσφατο νόμο 4623, αποδεικνύοντας ότι η «αντίθεσή σας» σ’ αυτήν, ήταν υποκριτική, αφορούσε το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, δεν είναι ούτε ουδέτεροι, ούτε αυτοδιοικητικοί θεσμοί, που λειτουργούν υπέρ ή κατά του λαού, ανάλογα με το ποιος έχει την διοίκηση. Ήταν και είναι, αστικοί αντιλαϊκοί κρατικοί θεσμοί, που με το θεσμικό πλαίσιο και με τον προϋπολογισμό τους, συνδράμουν πιο ενεργά στις ανάγκες του κεφαλαίου, εξειδικεύοντας την γενική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης και της Ε.Ε, στην Περιφέρεια.
Τα έσοδα των 226,8 εκ. ευρώ, που προβλέπει να εισπραχτούν το 2020 ο προϋπολογισμός της περιφέρειας, προέρχονται κι αυτά από την κλεμμένη υπεραξία των εργαζομένων και των υπέρογκων φόρων που πλήρωσε η λαϊκή πλειοψηφία, τροφοδοτώντας τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και αυτόν της Ε.Ε, αντί να προέρχονται από την γενναία αύξηση της φορολογίας των κερδών και της ακίνητης περιουσίας του μεγάλου κεφαλαίου.
Το μεγάλο κεφάλαιο που απολαμβάνει από την κυβέρνηση φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις γενικά και στην Θεσσαλία, θα είναι ο κύριος ωφελημένος και από τα κονδύλια κι αυτού του προϋπολογισμού της περιφέρειας, αφού εκεί θα καταλήξουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, τα περισσότερα από τα 146 εκ. ευρώ που προορίζονται για επενδύσεις – έργα με κριτήρια που συμφέρουν το κεφάλαιο, αφορούν τους αναπτυξιακούς στόχους του, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, όπως συμφωνήσατε στο αναπτυξιακό συνέδριο που συνδιοργανώσατε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ στη Λάρισα, πριν 2 χρόνια.
Αντίθετα τα έργα και οι υποδομές για τις λαικές ανάγκες, χωρίς να χρυσοπληρώνονται, δεν είναι στις προτεραιότητές σας. Δίνετε χρήματα για έργα που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ σχέδια αστικής ανάπλασης), αλλά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που αποδεδειγμένα είναι ανοχύρωτες πολλές περιοχές και πλημμυρίζουν, με σοβαρές καταστροφές από το Πήλιο, τα παράλια και άλλες περιοχές του Ν. Λάρισας, μέχρι τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, γίνονται με το σταγονόμετρο και αποσπασματικά.
Το ίδιο ισχύει για την αντιπυρική και την αντισεισμική προστασία, που τα περισσότερα δημόσια κτίρια (σχολεία, δομές δημόσιας υγείας) και πολλά περισσότερα ιδιωτικά δεν έχουν καν ελεγχθεί. Για την προστασία από την ρύπανση του αέρα και των νερών, για έργα άρδευσης, υποδομές για την δημόσια υγεία-πρόνοια, πολιτισμού και αθλητισμού με βάση τις ελλείψεις, για τις μεγάλες ελλείψεις σε φοιτητικές εστίες, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, με την άσχημη κατάσταση πολλών επαρχιακών και αγροτικών δρόμων.
Όμως αυτά δεν είναι επιλέξιμα, γιατί δεν έχουν ανταποδοτικότητα για το κεφάλαιο, όπως οι εθνικοί δρόμοι που με την ανοχή σας, γέμισαν διόδια που ληστεύουν το λαό και αναγκάζουν πολλούς να κινούνται από τους παράδρομους του θανάτου. Παραδώσατε σχεδόν το σύνολο των έργων που σχετίζονται με την πολιτική προστασία και άλλους τομείς στους εργολάβους, απαξιώνοντας τις τεχνικές υπηρεσίες με την υποστελέχωση και την έλλειψη του ανάλογου εξοπλισμού.
Καμιά ιεράρχηση - καμία πρωτοβουλία για σχεδιασμό για τη διαχείριση υδάτινων πόρων, για ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών και βιομηχανικών αποβλήτων πέραν των οδηγιών της Ε.Ε, χωρίς επιβάρυνση των λαικών οικογενειών, με σεβασμό στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αποκλείοντας την καύση αποριμμάτων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, να αντιταχθούν στις πολιτικές της κυβέρνησης, της Ε.Ε και της περιφέρειας, να οργανωθούν και να παλέψουν για να πληρώσει το κεφάλαιο, για ανάκτηση των απωλειών, για ζωή με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες. Μαζί με το λαό, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:
• Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, με επιστροφή όσων τους αφαιρέθηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης. Να δοθούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους.
• Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και όλων των οφειλόμενων σ’ αυτούς. Αύξηση της χρηματοδότησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας και την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ. Πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νησιά και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
• Να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, κάθε τοπική & έμμεση φορολογία. Καμία κατάσχεση λαικών σπιτιών, εργαλείων δουλειάς, για χρέη σε ΟΤΑ, Δημόσιο, Τράπεζες.
• Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, Κλεισθένης Ι, ν. 4623/19, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι). Κατάργηση του οικονομικού παρατηρητηρίου.
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς προϋποθέσεις. Πλήρη στελέχωση όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας, με προσλήψεις προσωπικού, πλήρους και σταθερής εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων σε ιδιώτες, ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ, σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Περιφέρειας και Δήμων.
• Σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα. Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων του. Ανακατασκευή και συντήρηση του επαρχιακού & αγροτικού οδικού δικτύου
• Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, για την σχολική στέγη (Παιδικοί Σταθμοί, σχολεία, φοιτητικές εστίες), χωρίς επιβάρυνση του λαού, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
• Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, του νερού, των παραλιών, ιαματικών πηγών, των ορεινών όγκων και δασών, λιμανιών και αεροδρομίων, εθνικών δρόμων, κατάργηση των διοδίων.
• Ουσιαστικά μέτρα και χρηματοδότηση για την προστασία του αστικού και γενικότερα του περιβάλλοντος από την ρύπανση του αέρα και των νερών. Να καταργηθεί η νομοθεσία που επιτρέπει παραχώρηση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων σε επιχειρηματίες, ΣΔΙΤ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών, βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, έξω από τις οδηγίες της Ε.Ε, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην δημόσια υγεία, χωρίς επιβάρυνση του λαού, χωρίς επιχειρηματική ανάμειξη, με απαγόρευση της καρκινογόνας καύσης RDF/SRF και ΠΕΤ ΚΟΚ.
• Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις τσέπες του λαού. Αγωνιζόμαστε για σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας.
• Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, να φύγουν οι ξένες βάσεις από τη χώρα μας, να σταματήσει η χώρα μας να πληρώνει 4 δις. ευρώ στο νατοϊκό ταμείο και να δίνονται αυτά για λαικές ανάγκες. Έξοδο της χώρας από ΝΑΤΟ, Ε.Ε, με το λαό αφέντη στον τόπο του.

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 

joinbanner2

eve topiki agora2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->