vasilakos sept2020  anakoinosi apozimioseis3

   bronx delivey2xiroskarpos2

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

Του Φώτη Βρέκου*


Διανύοντας τις τελευταίες μέρες του 2019 οι πολιτικές εξελίξεις που προηγήθηκαν μέσα σε αυτή τη χρονιάκατέδειξαν την ολική μεταμόρφωση της εκλογικής συνήθειας των Ελλήνων. Η ανάγκη για πραγματικές λύσεις βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση των «θέλω» των πολιτών και πάνω σε αυτή τη βάση κρίνεται ο καθένας. Η πολιτική της πόλωσης, του διχασμού και της εφήμερηςυπόσχεσης αποτυγχάνει διαρκώς και όποιος την επιδιώκει μένει ουραγός των εξελίξεων. Τα μεγάλα λόγια είναι πλέον παρελθόν, καθώς ο Έλληνας πολίτης επιδιώκει ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Πάνω λοιπόν σε αυτή τη βάση τα πρώτα δείγματα της νέας Κυβέρνησης είναι άκρως θετικά και ελπιδοφόρα για το μέλλον, καθώς η κοινωνία δείχνει περισσότερο ώριμη από ποτένα αποδεχτεί τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Με άξονες λοιπόν την πραγματική ανάπτυξη, την ασφάλεια των πολιτών αλλά και τονεκσυγχρονισμό του Συντάγματος και της Παιδείας, η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει, ότι η πολιτική του ήπιου και ρεαλιστικού πολιτικού λόγου υπερισχύει έναντι των συνθημάτων και των συμπλεγμάτων του παρελθόντος.

Σε αυτή την εικόνα συνηγορούν ο προϋπολογισμός του 2020, που είναι αναθεωρημένος προς τα πάνω φθάνοντας το 2,8 %, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ισχύει το αντίστροφο. Μάλιστα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός, που όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα με την οικονομική πρόοδο στα θετικά της Κυβέρνησης πιστώνεται και η έντονη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της Παιδείας, με χαρακτηριστικό παραδείγμα την ουσιαστική αναβάθμιση των Πανεπιστημίων της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα για πρώτη φορά προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό της χρηματοδότησης να εξαρτάται από την αξιολόγηση, ενώ παράλληλα για πρώτη φορά εξετάζεται λεπτομερώς αν τα ΑΕΙ πληρούν τις ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α’, β’ και γ ́ κύκλου. Στα σημαντικότερα επιτεύγματα της νέας Κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί και η κατάργηση του ασύλου ανομίας και η παράδοση των Πανεπιστημίων στους φοιτητές.

Βέβαια μπορεί η αρχή να είναι το ήμισυ του παντός αλλά τα μελλοντικά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι σημαντικά και απαιτούν δραστικές παρεμβάσεις. Η κλιματική αλλαγή για παράδειγμα αλλά και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, που έχει ήδη έρθει, καθιστούν την προσαρμογή της χώρας μας άμεση και αναγκαία. Για παράδειγμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και οι μεταναστευτικές ροές, που θα προέλθουν λόγο της κλιματικής αλλαγής, είναι ζητήματα που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαιτέρως. Ταυτόχρονα όμως με την κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή επανάσταση που συντελείτε παγκόσμια θα φέρει και σημαντικές αλλαγές στον εργασιακό τομέα. Επαγγέλματα θα εκλείψουν, εργαζόμενοι θα χρειαστούν επανεκπαίδευση, αλλά πάνω απ’ όλα το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο και την κατεύθυνσή του, έτσι ώστε να δημιουργεί χρήσιμους επαγγελματίες. Είναι χρέος λοιπόν όλων μας να μιλήσουμε για ζητήματα πέρα από τα συνήθη και να προσαρμόσουμε τη σκέψη μας, έτσι ώστε να μη μείνουμε ουραγοί των εξελίξεων.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναζητήσουμε εκείνα στα οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε και όχι εκείνα που μας διχάζουν. Θα πρέπει να καταλήξουμε χωρίς παρωπίδες, ότι η εποχή της πόλωσης πέρασε ανεπιστρεπτί και ότι μπροστά μας έχουμε προκλήσεις, που απαιτούν τη συμμετοχή όλων.
Άλλωστε η Πολιτική του παρελθόντος μοιάζει πλέον παρωχημένη και εφήμερη και προσκρούει στη διάθεση της ελληνικής κοινωνίας για πραγματική Συνεννόηση στα αυτονόητα. Προσκρούει στη διάθεση της νέας γενιάς, που αποτελεί το μέλλον του τόπου και που ζητά την Αλήθεια για να στηρίξει έμπρακτα τη χώρα της.

*Ο Φώτης Βρέκος είναι Οικονομολόγος (κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->