vasilakos sept2020  anakoinosi apozimioseis3

   bronx delivey2xiroskarpos2

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

Επισημάνσεις Σπύρου Ταλιαδούρου

   Με την αλλαγή της Κυβέρνησης το καλοκαίρι, η ελληνική οικονομία καταγράφει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης έπειτα από δέκα χρόνια παρακμής και στασιμότητας.

   Η Έκθεση της Κομισιον είναι ιδιαίτερα θετική. Εκτιμά ότι το 2020 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (2,4% του ΑΕΠ έναντι 1,3%). Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έχασε όλους τους αναπτυξιακούς στόχους. Ιδιαίτερα, στη διετία 2015-2016 η οικονομία κατρακύλησε στην ύφεση, όταν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης κάλπαζαν. Την περίοδο 2017-2018 η Ελλάδα  είχε την χειρότερη αναπτυξιακή επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

   Η κατάσταση τώρα είναι διαφορετική. Για πρώτη φορά ο αρμόδιος Επίτροπος αναφέρεται σε επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων με βάση τα νεότερα στοιχεία για το κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Είναι ενδεικτικό ότι επί Κυβερνήσεως Ν.Δ. το Δημόσιο, για πρώτη φορά, δανείστηκε με αρνητικά επιτόκια.

   Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες: Την μείωση της φορολογίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Σημαντικές φοροελαφρύνσεις συνολικού ύψους 1,18 δις ευρώ για επιχειρήσεις και μισθωτούς προωθήθηκαν από την Κυβέρνηση. Παράλληλα, με υπερπλεόνασμα 436 εκ. ευρώ κλείνει ο φετινός προϋπολογισμός, τμήμα του οποίου θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα. Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% αποτελεί μία από τις βασικότερες παρεμβάσεις. Αυτή η παρέμβαση αναμένεται να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα και να συμβάλει στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας μέσω της προσέλκυσης των επενδύσεων. Και τούτο γιατί ο συντελεστής 28% ήταν από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Η μείωση του φέρνει την Ελλάδα στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

   Επίσης, για την περίοδο 2021-27 θα αποδοθούν στις Περιφέρειες πρόσθετοι πόροι και πρόσθετες αρμοδιότητες. Στο εξής κονδύλια και διαχειριστική επάρκεια θα συνδέονται. Και αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη όλης της χώρας.

   Είναι σημαντικό ότι παράλληλα βελτιώνεται και η κοινωνική πολιτική. Το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του Υπουργού Εργασίας κ. Γ.Βρούτση δόθηκε πρόσβαση σε παροχές και υπηρεσίες  υγείας σε 245.000 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ που είχαν διακοπεί άδικα και παράτυπα από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι μπαίνουμε και σε μία πολιτική κοινωνικά δίκαιη.

   Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό ότι έκρηξη νέων οικοδομικών αδειών αναμένουν για το επόμενο διάστημα φορείς της αγοράς ακινήτων, καθώς ο συνδυασμός του μέτρου αναστολής του ΦΠΑ 24% στις νεόδμητες κατασκευές με την οικονομική ανάκαμψη και το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό ωθεί όλο και περισσότερους κατασκευαστές σε νέες επενδύσεις.

   Είναι λοιπόν βέβαιο ότι με τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που λαμβάνει η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2020 θα έχει επιτευχθεί η είσοδος της οικονομίας σε σίγουρο έδαφος. Χαμηλά επιτόκια, μικρότερο κόστος κράτους, λιγότεροι φόροι, ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας, σταδιακή βελτίωση της απασχόλησης. Μεγάλα έργα (όπως π.χ. το Ελληνικό) ξεκινούν. Οι δημόσιες επενδύσεις αυξάνονται. Επιχειρηματικά σχέδια, ιδίως μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων, επιταχύνονται. Επετεύχθη τολμηρή άρση εμποδίων στην αγορά εργασίας, πράγμα που θα βοηθήσει στην μείωση της ανεργίας.

   Συνεπώς, η πορεία της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της διαρκούς μείωσης των φόρων, της ενθάρρυνσης και στήριξης επενδυτικών πρωτοβουλιών και του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, οδηγεί την οικονομία σε ανάκαμψη.

  

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->