vasilakos noemvrios 2020  bronx delivey2

  topiki agora teva4 

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

Γράφει ο Κώστας Γκαβογιάννης

Στις 17 Μαρτίου ο Συνδυασμός μας “ Καρδίτσα από την Αρχή” κατέθεσε δημόσια πρόταση προς το Δήμο Καρδίτσας, προκειμένου να προχωρήσει στη στήριξη των επαγγελματιών που πλήττονται από τα αναγκαία μέτρα που είχαν ληφθεί τότε για τη μείωση της εξάπλωσης των κρουσμάτων του Κορωνοϊού.
Πέντε ημέρες μετά, στις 22 Μαρτίου, η πρότασή μας υιοθετήθηκε από την ΚΕΔΕ και με παρέμβαση του προέδρου της Δημήτρη Παπαστεργίου, η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου προχώρησε στη πρώτη δέσμη μέτρων υπέρ των επαγγελματιών. Χαρήκαμε γι’ αυτή την εξέλιξη και χαρήκαμε διπλά όταν, έστω και στις 26 του μήνα (σχεδόν ύστερα από ένα δεκαήμερο) ο Δήμος Καρδίτσας πήρε την πρωτοβουλία να λάβει ανάλογα μέτρα για επαγγελματίες και δημότες.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά και να κατηγορήσουμε τη Δημοτική Αρχή Καρδίτσας για πολύ περισσότερα - γιατί δυστυχώς τις δύσκολες αυτές μέρες έχει περισσέψει η ολιγωρία – όμως οι συνθήκες επιβάλλουν να μην αναλωνόμαστε κρίνοντας, αλλά να είμαστε δημιουργικοί προτείνοντας και βοηθώντας. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους, γιατί θα έρθει και η ώρα των ευθυνών.

Στην προκειμένη όμως προέχουν πολύ σημαντικά πράγματα, για τα οποία πρέπει να ληφθεί μέριμνα. Ένα απ’ αυτά είναι οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν για αίμα. Προτείνουμε λοιπόν στη Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με την Δ/ση αιμοδοσίας του Νοσοκομείου να διοργανώνει ημέρες εθελοντικής αιμοδοσίας σε χώρους αιμοληψίας που θα διαθέτει γι’ αυτό το σκοπό. Θεωρούμε αναγκαία μια τέτοια πρωτοβουλία, γιατί υπάρχουν συμπολίτες που χρειάζονται αίμα.

Βρισκόμαστε στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης, η οποία δεν θα τελειώσει απότομα, αλλά σταδιακά. Ευχόμαστε να τελειώσει νωρίς, αλλά όποια και να είναι αυτή η μέρα πρέπει να μας βρει με σχέδιο. Με το σχέδιο της επόμενης μέρας. Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να έχει και ο Δήμος Καρδίτσας, το οποίο θα λειτουργήσει επικουρικά, συμπληρώνοντας τα όποια κενά του Εθνικού σχεδιασμού και γιατί όχι προσφέροντας επιπλέον λύσεις από τις κρατικές. Μην ξεχνάμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη και ως τέτοια πρέπει να λειτουργήσει. Συνεργαζόμενη με το κράτος, όχι περιμένοντας τα πάντα απ’ αυτό.

Προτείνουμε λοιπόν στη Δημοτική Αρχή Καρδίτσας να προχωρήσει από τώρα, στην εκπόνηση αυτού του σχεδίου χωρίς να περιμένει την τελευταία στιγμή. Σχέδιο που θα μπορεί να προσαρμόζει και να επικαιροποιεί, με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν ώστε να ελαχιστοποιεί τις αστοχίες. Σχέδιο που πριν έρθει η επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι έτοιμο και να καλύπτει πολλές παραμέτρους: από την οικονομική, μέχρι την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινωνικών ή ατομικών των δημοτών.

Αναφέρω χαρακτηριστικά, για να δώσω ένα παράδειγμα, πως η τοπική οικονομία που στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση, τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εν μέρει στον τουρισμό δεν είναι ιδιαίτερα θωρακισμένη και πρέπει να είμαστε σε θέση να συνδράμουμε στις επιπτώσεις που θα έχουν οι μέρες που διανύουμε και είναι μέρες μηδενικού τζίρου. Επομένως δεν θα πρέπει απλώς να σταθούμε απέναντι στον κίνδυνο των λουκέτων, αλλά να έχουμε έτοιμα μονοπάτια και δρόμους ανάπτυξης. Τα εργαλεία για αυτό το σκοπό θα πρέπει να είναι έτοιμα.
Φυσικά κανένα εργαλείο δεν θα λειτουργήσει αν δεν εξεταστούν και δεν επιλυθούν και κοινωνικά ζητήματα που τυχόν προκύψουν. Ζητήματα των δημοτών δηλαδή προερχόμενα από οικονομικές και κοινωνικές αιτίες. Ακόμα και από τις επιπτώσεις του εγκλεισμού ή της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Όλα είναι στο τραπέζι και για όλα θα πρέπει να υπάρχει απάντηση.
Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένας. Πρέπει άμεσα από τη Δημοτική Αρχή να συσταθεί ομάδα εργασίας γι’ αυτό το σκοπό.
Στο συνδυασμό μας “Καρδίτσα από την Αρχή” δουλεύουμε ήδη πάνω σ’ αυτό το αντικείμενο και είμαστε σε θέση να προσφέρουμε σημαντική βοήθεια εφόσον μας ζητηθεί, όπως πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση - όταν θα βγαίνουμε απ τον κύκλο της κρίσης - να έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο και να το καταθέσουμε αν η Δημοτική Αρχή δεν καταφέρει ή δε φροντίσει να έχει δικό της.

Κώστας Γκαβογιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας
Επικεφαλής του Συνδυασμού “Καρδίτσα από την Αρχή”

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->