lux1   karditsapress 4 vasilakos 01 

 ix6 pilatos orizontia .png

 

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ενημερώθηκα για την υπογραφή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  κ. Αγοραστού και την ένταξη του έργου ‘’Συντήρηση και ανάδειξη του Ι.Ν Αγ. Γεωργίου Μητρόπολης Καρδίτσας’’ στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020με προϋπολογισμό 900.000Ε.

Ήταν μόνιμο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την διάσωση και ανάδειξη του μεταβυζαντινού θρησκευτικού μνημείου, όπως είχε χαρακτηριστεί. Θεωρώ σημαντικό προς ενημέρωση των δημοτών μας και όχι μόνο, να γίνουν γνωστές οι ενέργειες της  τότε Δημοτικής Αρχής, ώστε να έχουμε σήμερα αυτή τη θετική εξέλιξη.

Πιο συγκεκριμένα, πριν 13 χρόνια, δηλαδή το 2008, το Δ.Σ του πρώην Δήμου Μητρόπολης με ομόφωνη απόφαση χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την μελέτη για τον Ι.Ν Αγ. Γεωργίου. Σε συνεργασία με την αρχαιολόγο κα. Μαντζιανά, προϊσταμένη της εφορείας βυζαντινών μνημείων , τον μακαριστό Σεβασμιότατο Κύριλλο και την εκκλησιαστική επιτροπή του Ναού με επικεφαλής τον πατέρα Δημήτριο Καλλιώρα ανατέθηκε η μελέτη στον κ. Μιχαλάκη Κώστα, η οποία αφού ολοκληρώθηκε, μας παραδόθηκε εντός της θητείας μας.

Ευχαριστώντας τους προαναφερθέντες και παρακολουθώντας την εξέλιξη των ενεργειών, θα ήταν παράλειψή μουνα μην σταθώ στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Τιμόθεο για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε και  δείχνει για την υλοποίηση του έργου, καθώς επίσης και την εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας που είναι ο κύριος δικαιούχος, την Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με αφορμή την σημερινή παρέμβαση μου, θα ήθελα να αναφερθώ και στα άλλα αρχαία μνημεία του πρώην Δήμου Μητρόπολης,που ελπίζω να έχουν την ίδια θετική εξέλιξη.

Πρόσφατα σε συνέντευξή της η κα. Βαϊοπούλου ανακοίνωσε ότι η εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας έχει έτοιμο μελετητικό φάκελο ‘’για τον Μυκηναϊκό  θολωτό τάφο Γεωργικού -Ξυνονερίου’’ (11ου αι. π.Χ) και αναμένεται σύντομα η ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Είμαστε στην διάθεση της Υπεύθυνης Αρχαιολόγου να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή και να την ενημερώσουμε για τις ενέργειες στις οποίες είχαμε προβεί ως Δήμος Μητρόπολης, για την επίλυση των προβλημάτων που υπήρχαν.

Μια από αυτές τις ενέργειες προς διευκόλυνση της κατάστασης, ήταν η παρέμβαση της δημοτικής αρχής για δωρεάν παραχώρηση των ιδιοκτησιών δημοτών που βρίσκονταν πάνω και δίπλα στον θολωτό τάφο. Αυτή είχε ωςαποτέλεσμα την ΄΄Πράξη κατάθεσης ιδιωτικού εγγράφου Αριθμός 22162’’ πουπρωτοκολλήθηκε σε συμβολαιογραφείο του Νομού μας. Έτσι, αποφεύχθηκαν οι καθυστερήσεις που θα προέκυπταν λόγω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.

Επιπρόσθετα, συγκαταλέγω στις ενέργειες που ενδεικτικά παραθέτω, την παραχώρηση ιδιοκτησίας της κοινότητας Γεωργικού για κατασκευή parking και την σύνδεση των ασφαλτοστρωμένων δρόμων Γεωργικού-Ξυνονερίου στην κύρια είσοδο του μνημείου.

Αυτά τα έργα υποδομής που υλοποιήθηκαν διευκολύνουν αρκετά και συμβάλλουν στην ταχύτερη ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Άξια αναφοράς είναι ακόμη, η ικανοποίηση της τοπικής κοινωνίας τόσο για τα έργα που εκτελούνται όσο και γι’αυτά που έχουν δρομολογηθεί στον Αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα της Αρχαίας Μητρόπολης, που βρίσκεται στα όρια της τ.κ Μοσχάτου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Τέλος, κρίνεται θεμιτό και απαραίτητο ο Δήμος Καρδίτσας και το Τ.Σ της κοινότητας Μητρόπολης να δρομολογήσουν με τις αντίστοιχες ενέργειες τους την ανάδειξη των ψηφιδωτών στα Ρωμαϊκά λουτρά που βρίσκονται εντός του οικισμού της κοινότητας μας. Έτσι, θα δοθεί πάλι σε λειτουργία ο δρόμος που παραμένει κλειστός εδώ και δεκαετίες.

Εξάλλου, όλοι γνωρίζουμε την λαϊκή ρήση… Κάλλιο αργά, παρα ποτέ!

Με εκτίμηση,

Γιοβάνης Γιώργος

Πρώην Δήμαρχος Δήμου Μητρόπολης

Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καρδίτσας

e-max.it: your social media marketing partner

ix7

mbgif2

  joinbanner2

pilatos plagia.png

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->