vasilakos sept2020  karditsapress400x300 Αντίγραφο

   bronx delivey2xiroskarpos2

 

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Αντεγκλήσεις και αυτοκριτική προκάλεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας η τοποθέτηση της Δημοτικού Συμβούλου κ. Σωτ. Μπακαλάκου που θέλησε να απαντήσει «επί προσωπικού» με αφορμή δημοσίευμα της Δημοτικής Αρχής στα τοπικά μέσα.


Η κ. Μπακαλάκου θεώρησε ότι «φωτογραφίζονταν» στο κείμενο της Δημ. Αρχής που έκανε λόγο για «μικρή ομάδα με ειδικά προνόμια», προχορώντας σε μια αναλυτική τοποθέτηση. Εκλεισε μάλιστα αφήνοντας να εννοηθεί πως δέχτηκε «επίθεση» γιατί είναι γυναίκα.
Η τοποθέτηση της κ. Μπακαλάκου σχολιάστηκε αρχικά από τον πρ. Δήμαρχο κ. Παπαλό που δήλωσε «σχεδόν ξεκατινιστήκαμε» ενώ ο κ. Βασίλης Κρανιάς υποστήριξε πως κείμενα με «διφορούμενες έννοιες» δεν προάγουν τον πολιτισμό.
Την συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος που υπογράμμισε ότι το κείμενο ήταν καθαρά πολιτικό , δεν υπήρχε κανένα σεξιστικό υπονοούμενο ενώ ζήτησε «συγνώμη» εάν θίχτηκε.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κ. Μπακαλάκου

Με αφορμή το τελευταίο δημοσίευμα- απάντηση της δημοτικής αρχής στον πρώην Δήμαρχο Καρδίτσας θέλω να αναφερθώ σε ένα θέμα που θίχτηκε στο κείμενο της απάντησης και με αφορά.
Αναφέρεσθε στο κείμενό σας, χωρίς να με ονοματίζετε, με «φωτογραφίζετε» παρόλα αυτά, ότι είμαι και εγώ ένα μέλος μιας «μικρής ομάδας ανθρώπων στην οποία ο πρώην Δήμαρχος είχε φροντίσει να έχουν ειδικά προνόμια. Μάλιστα αυτοί που μας εγκαλούν, επιδιώκουν τα προνόμια που τους είχε δώσει ο πρώην να συνεχιστούν ακόμα και σήμερα με ταξίδια στο εξωτερικό για μέλη της ομάδας του».
Θεωρώ ότι πρέπει να προβώ σε διευκρινήσεις ώστε να μπουν στη θέση τους μερικά πράγματα.

(Δείτε ένα απόσπασμα)


Η ιστορία του «ειδικού προνομίου» στο οποίο αναφέρεσθε, αυτό των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έχει ως εξής: Αρχές του καλοκαιριού του 2014, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος μας ανακοίνωσε τα καθήκοντα που αποφάσισε να μας αναθέσει, συνεπώς μου γίνεται γνωστό ότι θα αναλάβω τη θέση της Αντιδημάρχου Οικονομικών. Του εκδηλώνω το ενδιαφέρον μου να ασχοληθώ παράλληλα και με τον τομέα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων - τομέα για τον οποίο κανείς συνάδελφος δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον - να διερευνήσω τι έχει γίνει στον Δήμο και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε και μου απάντησε θετικά. Ξεκινάω τις επαφές και τις συζητήσεις, με υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Καρδίτσας και διαπιστώνω ότι ο Δήμος Καρδίτσας είχε να υλοποιήσει Ευρωπαϊκά προγράμματα μάλλον από την εποχή του Δημάρχου Καταρτζή, και επειδή όπως καταλαβαίνετε έχουν παρέλθει πάρα πολλά χρόνια δεν υπήρχε η δυνατότητα να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για το τι έχει υλοποιηθεί. Στην υπηρεσία και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Προγραμματισμού, έδειχναν καταρχήν πολύ καλή διάθεση να εμπλακούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν είχαν ασχοληθεί ξανά με αναζήτηση εταίρων και υποβολή προτάσεων, που εδώ που τα λέμε είναι μια αρκετά σύνθετη διαδικασία και απαιτεί ειδική τεχνογνωσία. Συνεπώς, διαπίστωσα ότι έπρεπε αυτή τη γνώση να τη φέρουμε στο Δήμο από έξω.
Ξεκινάω έτσι μια σειρά επαφών με ανθρώπους που θεωρούνταν «ειδικοί» στο είδος τους ώστε να αντλήσω τις πληροφορίες που ήταν απαραίτητες για να οργανώσουμε αντίστοιχες δράσεις και πρωτοβουλίες και στον Δήμο Καρδίτσας. Ορισμένες από αυτές τις συναντήσεις έγιναν και με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων ώστε να ξεκινήσουμε τις πρώτες διαδικαστικές ενέργειες που ήταν απαραίτητες. Πολύ σύντομα εξέφρασε ενδιαφέρον και ο κ. Κουρκούνας και στο εξής λειτουργούσαμε ως ομάδα ό,τι χτίστηκε στη συνέχεια έγινε με κοινές πρωτοβουλίες και παράλληλη εργασία. (Όλη αυτή η διαδικασία αναζήτησης, συναντήσεις με ειδικούς, συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημερωτικές ημερίδες και εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και κυρίως πάρα πολύ διάβασμα, διήρκεσαν σχεδόν 2 χρόνια, καθώς από το 2017 άρχισαν να έρχονται εγκρίσεις. )
Να σημειώσω, ότι τα 2 πρώτα χρόνια όλα αυτά που σας περιγράφω έγιναν παράλληλα με τα καθήκοντα της Αντιδημαρχίας Οικονομικών, συνεπώς εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων της θέσης μου, στις εκπαιδεύσεις συμμετείχε κυρίως ο κ. Κουρκούνας ο οποίος διέθετε περισσότερο χρόνο εκείνη την περίοδο.
Το 2017 και αφού άρχισαν να εγκρίνονται προγράμματα, αποφασίσαμε ότι πρέπει οι υπηρεσιακοί παράγοντες να έχουν μια πιο ενεργή συμμετοχή καθώς η διαδικασία της υλοποίησης είναι πιο συγκεκριμένη και βατή από τη διαδικασία της προσέλκυσης προγραμμάτων και σιγά σιγά να αποκτούν έναν ολοένα και πιο ενεργό ρόλο. Ξεκινήσαμε τις κατ ιδίαν συζητήσεις αλλά στη συνέχεια αποφασίσαμε ότι ήταν πιο δίκαιο να απευθυνθούμε στο σύνολο των υπαλλήλων, γιατί μπορεί κάποιος να διέθετε τα προσόντα και τη διάθεση να εργαστεί αλλά να ξέφευγε από την αντίληψή μας εκείνη τη στιγμή.
Στείλαμε λοιπόν επιστολή σε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου με την οποία τους ενημερώναμε ότι υπάρχουν εγκεκριμένα Ευρωπαϊκά προγράμματα και τους καλούσαμε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ώστε να εμπλακούν στην υλοποίησή τους. Ανταποκρίθηκαν 8 υπάλληλοι με τους οποίους συναντηθήκαμε και τους ενημερώσαμε διεξοδικά για τα προγράμματα γενικά, καθώς και ποιες είναι οι απαιτήσεις της συγκεκριμένης εργασίας. Υπάρχει και σχετική απόφαση Δημάρχου με την ομάδα εργασίας για την αναζήτηση και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αναφερθήκαμε και ειδικότερα σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς υπήρχε πολύ δουλειά για την υλοποίησή του- Digitalskillsforpeoplelivinginthe 3rdage. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι δεν ήταν έτοιμοι σε εκείνη τη φάση να εμπλακούν, ίσως σε μελλοντικό πρόγραμμα, και μόνο 2, οι κυρίες Γκαραγκούνη και Τζέλλου εξέφρασαν το ενδιαφέρον να εμπλακούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συντάχθηκε έτσι και η 2η απόφαση Δημάρχου που αφορούσε την υλοποίηση του Digitalskills.
Στη συνέχεια ήρθε ακόμα μια έγκριση, μιας κινητικότητας στην Τσεχία, ενημερώσαμε τα άτομα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. – Δεν είναι τόσο απλό. Ταξιδεύεις μόνος, σε πτήσεις πιθανόν να είναι δύσκολες, πολύ συμπυκνωμένη εργασία σε λίγες ημέρες.
Μέχρι εδώ διαπιστώνετε όλοι ότι το «ειδικό προνόμιο» στο οποίο αναφέρεσθε:
1. Δε μου δόθηκε. Δίνεται κάτι που είναι έτοιμο. Στο αυτό «ειδικό προνόμιο» ήμουν συν-δημιουργός.
2. Ζήτησα να μου δοθεί χωρίς να το στερήσω από κάποιον συνάδελφο. Ζήτησα δηλαδή να μου δοθεί η δυνατότητα να δουλέψω για να δημιουργηθεί κάτι που δεν υπήρχε πριν στο Δήμο.
3. Το κτίσιμο αυτού του «ειδικού προνομίου» απαίτησε πολλές ώρες σκληρής και αφανούς εργασίας.
4. Το «ειδικό προνόμιο» αυτό δε κόστισε στο Δήμο ούτε ένα ευρώ. Απεναντίας ήρθαν χρήματα στο Δήμο, υλοποιήθηκαν δράσεις και πολλοί νέοι της περιοχής μας έζησαν την εμπειρία να συμμετάσχουν σε συναντήσεις στο εξωτερικό.
5. Το «ειδικό προνόμιο» αυτό κάναμε πολλές ενέργειες να δοθεί και σε υπηρεσιακούς παράγοντες, έως ένα βαθμό το μεταδώσαμε, αλλά συνάντησε τη δυσκολία κατά βάση της γλώσσας και κατά δεύτερο της διαθεσιμότητας του χρόνου.
6. Το «ειδικό προνόμιο» παρουσίασα τις πρώτες ημέρες που αναλάβατε στο Δήμαρχο κ. Τσιάκο τον οποίο επισκεφθήκαμε μαζί με τον κ. Κουρκούνα και τον ενημερώσαμε για όλα τα παραπάνω. Δήλωσε ότι η άποψή του είναι ότι τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και κλείνουν να ολοκληρωθούν από μας και να ενημερώνω σχετικά τον κ. Παππά, όπως και έκανα και κάνω συνεχώς για ό,τι προκύπτει.
Άσκησα και πολλά άλλα τέτοια «ειδικά προνόμια» ατελείωτων ωρών εργασίας σε πεδία πέραν του βασικού αντικειμένου που μου είχε ανατεθεί, στη διάρκεια των 5 ετών που συμμετείχα στη διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας. Όπως: την Επιτροπή βραβείων Βαλταδώρου. Έναν θεσμό που έμενε αναξιοποίητος για 32 ολόκληρα χρόνια. . Όλα τα κείμενα που συντάχθηκαν σχετικά με το θέμα γράφτηκαν από μένα (επιστολές, εισηγήσεις, προκήρυξη, γραπτή αναλυτική ενημέρωση όλων των μελών της επιτροπής για κάθε ενέργεια)
Και τα «ειδικά προνόμια» πολλών εργατοωρών δε σταματούν εκεί. Συμμετείχα στην ψηφιακή αναβάθμιση της ιστοσελίδας – ηλεκτρονικές πληρωμές κ.λπ – συμμετείχα στην ομάδα εργασίας της «Παυσιλυπούπολης», και γενικά όπου μπορούσα να συνδράμω ήμουν παρούσα. Και όταν αναφέρομαι συμμετείχα δεν εννοώ απλώς με τις ιδέες μου ή «δίνοντας εντολές», αλλά στην πρώτη γραμμή της μάχης με ατελείωτες ώρες δουλειάς.
Αν ερχόταν σε σας κ Δήμαρχε ένας συνεργάτης σας ή ένας υφιστάμενος ή ακόμα και ένας οποιοσδήποτε εθελοντής και σας πρότεινε να του επιτρέψετε να δουλέψει για να υλοποιήσει καινούργια πράγματα ή να συμμετάσχει σε κάτι που υπάρχει ήδη, χωρίς να ζητήσει κανένα αντάλλαγμα, υπήρχε περίπτωση να αρνηθείτε;
Όλο αυτό το διάστημα, έχουν ακουστεί από ορισμένους «καλοθελητές» απορίες του τύπου «Μα γιατί τα κάνει αυτή όλα αυτά; Τι θέλει να πετύχει; Μήπως για την προβολή;»
Η προβολή είναι ελάχιστη ειδικά σε σχέση με τον όγκο εργασίας που απαιτείται. Απόδειξη ότι η μεγάλη πλειοψηφία και από σας στην αίθουσα τα αγνοείτε. Πόσω μάλλον οι πολίτες. Υπάρχουν πολλοί πιο εύκολοι και δοκιμασμένοι τρόποι να προβάλει κάποιος τον εαυτό του όταν βρίσκεται σε μια θέση ευθύνης. Μπορεί απλά να δείχνει ότι συμμετέχει σε κάτι που κάνουν οι υφιστάμενοι του και εκείνος να παραβρίσκεται μόνο για τη φωτογραφία.

Εξακολουθεί να παραμένει το ερώτημα:
Μα γιατί τέλος πάντων τα κάνεις όλα αυτά; Γιατί απλά, ΑΥΤΗ ΕΙΜΑΙ. Αυτή ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ. Αυτή ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ να είμαι. Να βιώνω κάθε μέρα τη χαρά της δημιουργίας.
Και όπως είναι φανερό, αυτή μου η συμπεριφορά ενοχλεί. Άλλωστε διαθέτω ακόμα ένα πολύ σοβαρό μειονέκτημα: είμαι γυναίκα. Και όπως φαίνεται ο δρόμος για την ίση αντιμετώπιση είναι ακόμα πολύ μακρύς.

Ο κ. Τσιάκος

Οι απαντήσεις που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας είναι καθαρά πολιτικές. Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει τι διαφορές μπορεί να έχουμε αλλά να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι. Στην κατεύθυνση αυτή σας καλώ να συμπορευτούμε. Αν σας έχουμε θίξει σας ζητώ συγνώμη, δεν υπήρχε τέτοια διάθεση ούτε υπήρξαν σεξιστικά υπονοούμενα. Άλλωστε ο καθένας έχει μια πορεία στην Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω ότι ήταν μια κακή παρένθεση.

Ο κ. Παπαλός


Το τελευταίο διάστημα σχεδόν ξεκατινιασθήκαμε. Τα προβλήματα δεν είναι ανάμεσά μας. Είναι όλων μας που ταυτιζόμαστε με τον κόσμο αλλά και της κεντρικής πολιτείας που έβλεπε την τοπική αυτοδιοίκηση με αντιζηλία. Η εκάστοτε κεντρική πολιτεία, όποια κι αν είναι η κυβερνητική της έκφραση πάντα μας θεωρεί αντιπάλους. Αν θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να επιδείξουμε ενότητα.

Ο κ. Κρανιάς
Η αυτοδιοίκηση κατάντησε το μακρύ χέρι της Διοίκησης. Τα όσα δημοσιεύονται στον τύπο, με διφορούμενες έννοιες, δεν δείχνουν πολιτισμό.

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 giovannis final orizontio 1

  

 joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->