vasilakos sept2020  karditsapress400x300 Αντίγραφο

   bronx delivey2xiroskarpos2

 

 

ΕΛΛΑΔΑ
Typography

Παραδόθηκε σε κυκλοφορία, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο κυκλικός κόμβος που βρίσκεται στην διασταύρωση του Περιφερειακού Δακτυλίου Φαρσάλων με την Εθνική οδό Λάρισας Φαρσάλων.

Πρόκειται για τον πρώτο από τους δύο κυκλικούς κόμβους του έργου «Κατασκευή 2 κυκλικών κόμβων στην Ε.Ο Λάρισας –Φαρσάλων», προϋπολογισμού 3.450.0000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο δεύτερος κυκλικός κόμβος, κατασκευάζεται στη διασταύρωση του Περιφερειακού Δακτυλίου Λάρισας με την οδό Φαρσάλων. Οι δύο κυκλικοί κόμβοι σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος του άξονα της ε.ο. Λάρισας - Φαρσάλων την αναβάθμιση του οποίου ανέλαβε μετά από συντονισμένες προσπάθειες η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σε πρώτο στάδιο, η Περιφέρεια αναλαμβάνει την ευθύνη ολοκλήρωσης των μελετών και σε δεύτερο στάδιο, την κατασκευή του νέου οδικού άξονα.

Στοιχεία του έργου

Η  τροποποίηση των δύο  ισόπεδων κόμβων (μορφής σταυρού) στον άξονα  της ε.ο. Λάρισας - Φαρσάλων σε κυκλικούς,  έλαβε υπόψη:

- τους αυξημένους κυκλοφοριακούς φόρτους που εμφανίζουν οι συγκεκριμένοι κόμβοι και κατά συνέπεια τις αυξημένες πιθανότητες ατυχημάτων και

- τα πλεονεκτήματα των κυκλικών κόμβων έναντι των σηματοδοτούμενων και συγκεκριμένα:

-Η αυξημένη ασφάλεια αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κυκλικών κόμβων, σε σχέση με άλλα είδη κόμβων, εξ’ αιτίας της μικρής ταχύτητας που επιβάλλουν, ενώ παρουσιάζουν λιγότερα συνολικά σημεία εμπλοκής και εξάλειψη εμπλοκών αριστερής στροφής.

-Η δυνατότητα αναστροφής, η οποία έχει εξαιρετική σημασία κατά μήκος των εθνικών και επαρχιακών οδών στη χώρα

-Δεν απαιτείται φωτεινή σηματοδότηση των ισόπεδων κόμβων (μείωση του χρόνου αναμονής, μείωση του κόστους συντήρησης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης).

-Απαιτούν λιγότερο χώρο αποθήκευσης για ουρές στις προσβάσεις των κόμβων, επιτρέποντας μικρότερες αποστάσεις μεταξύ μελλοντικών κόμβων.

 

Ο κυκλικός κόμβος στα Φάρσαλα

Η διαμόρφωση του κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση του Περιφερειακού Δακτυλίου Φαρσάλων με την Εθνική οδό Λάρισας - Λαμίας αποτελείται από:

-Την κεντρική νησίδα (συνολικής διαμέτρου d=22.00m), που είναι η διαμορφωμένη περιοχή στο κέντρο του κυκλικού κόμβου, γύρω από την οποία γίνεται η κυκλοφορία.

-Το βατό κράσπεδο (apron area) συνολικού πλάτους μετά των κρασπεδορείθρων 2,50μ.

-Το πλάτος του κυκλικού δακτυλίου Wκ. Το κυκλικό οδόστρωμα έχει πλάτος b=10,0m και περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας από 5,00μ έκαστη.

-Την εξωτερική διάμετρο του εγγεγραμμένου κύκλου ,έχει τιμή D=48.00m.

-Η αποχέτευση των ομβρίων από το κατάστρωμα της οδού γίνεται με ελεύθερη ροή στο έρεισμα της και κατόπιν στους υφιστάμενους αποδέκτες παραπλεύρως της οδού.

Έχει  τοποθετηθεί οριζόντια και κατακόρυφη  μόνιμη σήμανση και  σύστημα ασφάλισης οχημάτων (Σ.Α.Ο). Επιπλέον  έχουν εγκατασταθεί σε όλο το μήκος της έκτασης του φωτιστικά σώματα οδικού φωτισμού τύπου βραχίονα, ο οποίος  είναι τελευταίας τεχνολογίας με φωτεινές πηγές τεχνολογίας διόδων φωτοεκπομπής (LED), προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα, όπως:

-Μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, έως και 85%

-Καλή απόδοση χρωμάτων, καθιστώντας ευκολότερο για τους χρήστες τον προσανατολισμό τους

-Μεγάλη διάρκεια ζωής, μέχρι και 100.000 ώρες και λιγότερη συντήρηση

-Ενιαίο, υψηλής ποιότητας λευκό φως, με θερμοκρασία χρώματος 3.000Κ

 

Οι Μυρμιδόνες

Στον  κυκλικό  κόμβο   έχει τοποθετηθεί γλυπτό του εικαστικού  Γ. Σακαλλίδη με τίτλο ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ «ΑΥΤΑΡ ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΑΥΤΙΚΑ ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣΣΙ ΦΙΛΟΠΤΟΛΕΜΟΙΣΙ ΚΕΛΕΥΣΕ ΧΑΛΚΟΝ ΖΩΝΝΥΣΘΑΙ ΖΕΥΞΑΙ Δ’ ΥΠ’ ΟΧΕΣΦΙΝ ΕΚΑΣΤΟΝ ΙΠΠΟΥΣ», ( Ομήρου  Ιλιάδα Ψ’ 128-132 ). Είναι η στιγμή που ο Αχιλλέας ρίχνει τους Μυρμιδόνες στη μάχη: «Τότε ο Αχιλλέας αμέσως τους φιλοπόλεμους Μυρμιδόνες διέταξε  χαλκό να ζωστούν και να ζεύξει  καθένας στα άρματα τους  ίππους».  

Οι Μυρμιδόνες ήταν αρχαίος πολεμικός λαός που κατοικούσε, σύμφωνα με τον Όμηρο, στη Φθία - δηλαδή τη σημερινή νοτιοανατολική Θεσσαλία και την περιοχή της βορειοανατολικής Φθιώτιδας- και ήταν υπήκοοι του Αχιλλέα. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, αρχικά οι Μυρμιδόνες ήταν κάτοικοι της Αίγινας. Αυτοί δημιουργήθηκαν από τον Δία,  που μεταμόρφωσε σε ανθρώπους τα μυρμήγκια του νησιού, για να μην είναι ο γιος του Αιακός μόνος εκεί  και χωρίς υπηκόους.

Κατά τον Όμηρο οι Μυρμιδόνες ήταν πολεμικός λαός με αρχηγό τον Αχιλλέα. Το βασίλειό τους εκτεινόταν από τα Φάρσαλα, τον Σπερχειό ως τη Μελιταία, τη Φθία και την Αλόπη.

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 giovannis final orizontio 1

  

 joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->