synetairistiki baner2 lux1  

ix6 pilatos orizontia .png 

Katsikis Giorgos KARTA KATSIKIS OE Karta

 synetairistiki baner1

 

ΟΜΟΡΦΙΑ
Typography

Η Μαρία Φαλάρα, μετά τη Φιλολογία, το αντικείμενο των σπουδών της, αποφάσισε πως θέλει να δοκιμαστεί και κάπου αλλού. Στο κόσμημα.

dudunia2

Και τα αποτελέσματα δικαιώνουν και με το παραπάνω την επιλογή της...

Τη Μαρία δεν κατάφερα να τη γνωρίσω από κοντά. Παρόλο που η καταγωγή μου είναι από την ορεινή Ελλάδα, μέσα σε όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, δεν μπόρεσα να επισκεφτώ την όμορφη Καρδίτσα, το μέρος όπου έχει τη βάση της η δημιουργός των κοσμημάτων dudunia.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή που το μάτι μου έπεσε σε αυτά, μέσα από τις σελίδες τους σε Facebook και Instagram, ήξερα ότι πρέπει να βρω έναν τρόπο να ανακαλύψω ποιο χέρι κρύβεται από πίσω.

Λίγο η φίλη μου η Αθηνά και μακρινό μου σόι, που γνωρίζει τη Μαρία προσωπικά, λίγο τα social media, δεν άργησα να επικοινωνήσω μαζί της. Και από την πρώτη στιγμή είχα να κάνω πολλές ερωτήσεις, οι οποίες μας οδήγησαν στο κόσμημα, στην έμπνευση, στον κόσμο των υλικών και σε άλλες γλυκές (μεταφορικά και κυριολεκτικά) ιστορίες.

Από την Αγγλική Φιλολογία, στην αγκαλιά μιας παλιάς αγάπης

dudunia3

Η Μαρία Φαλάρα ξεκίνησε να ασχολείται σοβαρά με το κόσμημα, πριν από, περίπου, 6 χρόνια. Προηγουμένως, είχε προλάβει να πάρει πτυχίο στην Αγγλική Φιλολογία, αλλά η αγάπη που είχε πάντα για τα κοσμήματα, δεν άργησε να εκδηλωθεί.

“Είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου, όταν αποφάσισα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου σε κάτι που πάντα αγαπούσα και για το οποίο είχα περιέργεια να μάθω”, μου είπε, αμέσως μετά τις συστάσεις, από τις οποίες ήταν ευδιάκριτος ο ενθουσιασμός για τη δουλειά της: "Είμαι η Μαρία και ασχολούμαι με το χειροποίητο κόσμημα. Σπούδασα στη σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Νέας Σμύρνης, στην Αθήνα".

dudunia: στην Καρδίτσα, η Μαρία φτιάχνει κάτι ωραίο...
Σε αυτήν τη σχολή, την πρώτη χρονιά που μάθαινε το αντικείμενο οργανωμένα και συστηματικά, η Μαρία έφτιαξε και το πρώτο της κόσμημα. "Ήταν ένα δαχτυλίδι φτιαγμένο από μπρούντζο και αμέθυστο, τον πρώτο χρόνο στη σχολή της Αργυροχρυσοχοίας”. Από εκείνη τη στιγμή, η γυναίκα πίσω από τα dudunia, ανακάλυψε έναν νέο τρόπο να εκφράσει το είναι της.

dudunia: Χειροποίητο πάθος

"Το κόσμημα για μένα εκτός από αναπόσπαστο κομμάτι του στυλ μου -έχω πολύ μεγάλη συλλογή-, είναι και ο τρόπος να εκφράσω ένα συναίσθημα, μια ανάμνηση, μια ιδέα, και φυσικά μια πολύ όμορφη και δημιουργική ασχολία", μου είπε αβίαστα όταν ρώτησα "τι σημαίνει κόσμημα;". Και για να εκφραστεί σωστά ένα συναίσθημα, θέλει... χέρι.

"Τα dudunia είναι όλα σχεδιασμένα και φτιαγμένα στο χέρι. Προσπαθώ να διατηρήσω παραδοσιακές τεχνικές στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζω ένα κόσμημα. Με συναρπάζει ότι ένα κομμάτι μέταλλο γίνεται κάτι που το φοράς και κρύβει από πίσω του μια ιστορία”, τόνισε η Μαρία, η οποία ξεχωρίζει κάποια υλικά, αλλά όπως θα διαπίστωνα δεν κάνει ιδιαίτερες διακρίσεις.

dudunia4

“Ασήμι, χαλκός, μπρούντζος, αλπακάς έχουν πρώτη θέση, αλλά θα δει κανείς στα κοσμήματά μου και ημιπολύτιμες πέτρες ή ακόμα και βότσαλα!”, μου ξεκαθάρισε, αλλά είναι ένα άλλο υλικό που κερδίζει ξεχωριστεί θέση ανάμεσα σε όσα έχει πιάσει στα χέρια της η Μαρία και έχει μετατρέψει σε υπέροχη δημιουργία.

dudunia: στην Καρδίτσα, η Μαρία φτιάχνει κάτι ωραίο...
Στο σημείο αυτό, πριν αποκαλύψω το ιδιαίτερο αυτό υλικό, να σε προειδοποιήσω πως καλό είναι να να αφήσεις το κινητό σου κάπου μακριά, σε περίπτωση που θα ήθελες να πάρεις κάποιον τηλέφωνο και να τον κατσαδιάσεις που δεν σκέφτηκε κάτι παρόμοιο, με τον πρωταγωνιστή της ιστορίας που ακολουθεί.

Το πιο γλυκό -κυριολεκτικά- δαχτυλίδι

"Υπάρχει κάποιο κόσμημά σου που να κρύβει μια ξεχωριστή ιστορία;", ρώτησα τη Μαρία, αφού διαπίστωσα ότι, συχνά, στις δημιουργίες της και μέσα από αυτές -όπως κάθε καλλιτέχνης- διηγείται στιγμιότυπα ζωής. Η απάντηση ήταν γλυκά αναπάντεχη:

“Το πιο ασυνήθιστο υλικό που έχω χρησιμοποιήσει είναι... μια καραμέλα. Ένας φίλος μού ζήτησε να φτιάξω ένα κόσμημα χρησιμοποιώντας μια καραμέλα που του έδωσε η κοπέλα του στο πρώτο τους ραντεβού. Τελικά, η καραμέλα μπήκε σε μέταλλο και έγινε δαχτυλίδι, το οποίο μέχρι στιγμής είναι το πιο περίεργο και γλυκό κόσμημα που έχω φτιάξει”.

Έμπνευση και dudunia παντού

dudunia5

Αφού γλυκαθήκαμε για τα καλά, η Μαρία ταξιδεύοντας στις αναμνήσεις και εγώ μαθαίνοντας ότι υπάρχει ακόμα ρομαντισμός εκεί έξω, θέλησα να μάθω αν τέτοιες ιστορίες είναι η καλύτερη έμπνευση για μία καλλιτέχνη.

"Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι ένα ταξίδι που έχω κάνει ή θα ήθελα να κάνω, άλλες μορφές τέχνης όπως η μουσική, ο κινηματογράφος αλλά και η αρχιτεκτονική ενός κτιρίου, ένα σχήμα, οτιδήποτε μπορεί να γίνει η αφορμή να σχεδιάσω ένα κόσμημα", μου απάντησε η δημιουργός.

dudunia: στην Καρδίτσα, η Μαρία φτιάχνει κάτι ωραίο...
Έμπνευση χωρίς όρια, λοιπόν, κι αυτή ήταν η καλύτερη πάσα για να ρωτήσω πού θα βρούμε εκείνην και τα dudunia της, για να τα κάνουμε δικά μας. Γιατί καλή η θεωρία, αλλά καλύτερη η πράξη. Όπως μου αποκάλυψε, αν και τους τελευταίους μήνες ζει και έχει εργαστήριό της στην Καρδίτσα, από όπου κατάγεται, η Μαρία έχει φροντίσει τα dudunia να είναι διαθέσιμα για όλους. "Στο jamjar.gr για αγορές από Ελλάδα και στο etsy.com για αγορές από όλο τον κόσμο".

dudunia: στην Καρδίτσα, η Μαρία φτιάχνει κάτι ωραίο...
"Η συνεργασία μου με το jamjar ξεκίνησε το Μάιο του 2015 και είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί είναι ένα eshop που στηρίζει τους δημιουργούς και διευκολύνει την προώθηση του χειροποίητου αντικειμένου στην Ελλάδα", είπε η Μαρία, η οποία ξέρει να εκτιμά τους συνεργάτες, τη δουλειά της και τους πελάτες της.

Για αυτό και τα κοσμήματά της είναι για όλα τα βαλάντια. "Η διαδικασία δημιουργίας ενός χειροποίητου κοσμήματος απαιτεί σκέψη, χρόνο, υπομονή και λεπτομερή δουλειά. Ωστόσο, θέλω να μπορεί κάποιος να αποκτήσει και να χαρεί τα dudunia για αυτό οι τιμές των κοσμημάτων μου είναι όσο πιο προσιτές γίνεται", τόνισε, απαντώντας στη σχετική ερώτηση

dudunia9

Επόμενα βήματα και όνειρα...

Φτάνοντας προς το τέλος της όμορφης συζήτησής μας, έπρεπε να ρωτήσω τη Μαρία, αν σχεδιάζει κάτι για το άμεσο ή μακροπρόθεσμο μέλλον, ακόμα και μακριά από το κόσμημα.

"Ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός χειροποίητου κοσμήματος είναι μια διαδικασία που απολαμβάνω πολύ. Βασικός μου στόχος είναι να εξελίσσομαι συνέχεια και να μαθαίνω καινούρια πράγματα σχετικά με αυτή την τέχνη, η οποία συνδυάζει την παράδοση και την καινοτομία", μου απάντησε και κατάλαβα ότι είναι πλήρως αφοσιωμένη στην τέχνη της. Μάλιστα, στοχεύει "κάποια στιγμή" να έχει τον δικό της χώρο που θα λειτουργεί και σαν κατάστημα, εκτός από εργαστήριο.

dudunia6


Συμβουλές από την ειδικό

Πριν κλείσουμε, η ειδικός του κοσμήματος συμφώνησε με χαρά να μας δώσει και μερικά tips και πληροφορίες για τις φθινοπωρινές τάσεις. Άλλωστε, σιγά-σιγά το φθινόπωρο μπαίνει για τα καλά. Tι πρόκειται να δούμε, πώς να συνδυάσουμε και τι να φορέσουμε σε κόσμημα;

dudunia: στην Καρδίτσα, η Μαρία φτιάχνει κάτι ωραίο...
"Το φθινόπωρο τα κοσμήματα με έθνικ στοιχεία συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν. Τα κοσμήματα με ημιπολύτιμες πέτρες από μπρούτζο ή ασήμι μπορούν να συνδυαστούν με όλα και να φορεθούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, με έμφαση στα δαχτυλίδια που και αυτό το χρόνο φοριούνται πολλά μαζί, με επιρροές από την Ινδία και το Μεξικό", είναι η συμβουλή της Μαρίας.

dudunia7

Και για το τέλος: τι σημαίνει η λέξη dudunia;

dudunia8

Διαβάζοντας τη συνέντευξη, ίσως προσπαθήσατε για αρκετή ώρα να καταλάβετε από πού ακριβώς "βγαίνει" η λέξη dudunia, η οποία έχει γίνει το brand name των συλλογών της Μαρίας, και αν σημαίνει κάτι. Αν το μυαλό σας ταξίδεψε στο κουδούνισμα, είστε κοντά. Η απάντηση, πάντως, στην ερώτηση ήταν μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η Μαρία Φαλάρα είναι ίσως, η πιο γλυκιά δημιουργός κοσμημάτων εκεί έξω...
"Τα dudunia είναι μια δική μου λέξη που την έλεγα από παιδί όταν ήθελα να πω "κοσμήματα", μάλλον λόγω του ήχου που κάνουν τα βραχιόλια ή τα κολιέ, όταν είναι φορεμένα πολλά μαζί. Αυτό το κουδούνισμα... δηλαδή, το ντουντούνισμα! Όταν, λοιπόν, ήρθε η στιγμή να δώσω ένα όνομα στις δημιουργίες μου δε χρειάστηκε να το σκεφτώ καθόλου, το είχα ήδη!".

Στοιχεία επικοινωνίας: email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Facebook https://www.facebook.com/ddudunia, Instagram https://instagram.com/dudunia_/
Photos by Vasso Balou

 

πηγή:http://www.pathfinder.gr

e-max.it: your social media marketing partner

synetairistiki baner1

ix7

mbgif2

synetairistiki baner3

 emvolio 1

pilatos plagia.png

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->