ΑΡΘΡΑ
Typography

Ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Σπύρος Λάππας με θέμα «Χωρίς τους πληττόμενους μαθητές και απόφοιτους του Ν. Καρδίτσας η Υπουργική Απόφαση που καθόρισε τους δικαιούχους ειδικού ποσοστού εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας»


Στην ερώτηση ο βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αναφέρει ότι, πέρασε πάνω από ένας χρόνος από την καταστροφική επέλαση του ΙΑΝΟΥ στην Καρδίτσα, που κατέστρεψε τον αστικό ιστό, βύθισε στις λάσπες τα όνειρα, τις ελπίδες και τις προσδοκίες των συμπολιτών μας Καρδιτσιωτών για κάτι καλύτερο στη φάση της εξόδου της χώρας από την μακρόχρονη οικονομική, κοινωνική και θεσμική κρίση.
Η πόλη και ο νομός της Καρδίτσας, οι άνθρωποί της που δεν είναι και «εκατομμυριούχοι» πίστεψαν και προσδοκούσαν ότι από μία τέτοια ολοκληρωτική καταστροφή θα αναδύονταν η ανάγκη η κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο: σε μία χρονιά που τα παιδιά των Καρδιτσιωτών, που ήταν υποψήφιοι για τα ΑΕΙ, καλούνταν να συναγωνιστούν τους υποψήφιους των άλλων περιοχών με άνισους όρους. Παρ’ όλα αυτά η με αριθ. Φ.253.2/111290/A5/9-9-2021 (ΦΕΚ 4200 Β΄) Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Καθορισμός δικαιούχων ειδικού ποσοστού για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 μαθητών και αποφοίτων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών και οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση δήλωση και συμμετείχαν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2021» δεν συμπεριέλαβε τους πληγέντες του Ν. Καρδίτσας. Πρόκειται για μία θλιβερή εξαίρεση που συνιστά κατάφωρη αδικία.
Δεν υπάρχει η ελάχιστη αμφιβολία, ότι αν κάποια περιοχή χρειάζονταν μία τέτοια πριμοδότηση ήταν ο νομός Καρδίτσας, που υπέστη πρωτοφανή καταστροφή σε όλα τα επίπεδα. Υπήρξαν παιδιά που διάβαζαν έξω από τα χαλάσματα των σπιτιών τους, και σήμερα τα παιδιά αυτά, οι οικογένειές τους, η κοινωνία ολόκληρη όχι απλά αισθάνεται αδικημένη αλλά εξαπατημένη, αφού η Καρδίτσα δεν συμπεριλήφθηκε στις περιοχές των οποίων οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ θα ελάμβαναν πριμοδότηση για να ισοσκελιστεί κατά κάποια έννοια η απουσία φυσιολογικών δομών και συνθηκών που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος, όταν μελετά φορτωμένος άγχος, κόπωση και αγωνία για το αποτέλεσμα των εξετάσεών του. Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι μαθητές των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων του νομού μας και οι γονείς τους, περίμεναν με μεγάλη αγωνία την υπουργική απόφαση για το καθορισμό ειδικού ποσοστού εισαγωγής στα ΑΕΙ περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Τελικά, αποφασίστηκε ότι η περιοχή μας δεν έπαθε και καμιά σοβαρή καταστροφή, οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον ΙΑΝΟ και το σεισμό του Μαρτίου στην περιοχή του Παλαμά, (παρά το ότι τέθηκε ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης), δεν ήταν στην κορυφή της καταστροφικής πυραμίδας, τα πλημμυρισμένα σπίτια των μαθητών, οι επιχειρήσεις και περιουσίες των γονιών τους δεν είχαν καμιά αξία, ώστε να είναι αναγκαίο και δίκαιο οι μαθητές και απόφοιτοι του νομού μας να τύχουν πριμοδότησης, δηλαδή του ειδικού ποσοστού για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πέραν του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν μία θέση στα ΑΕΙ της χώρας.
Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι:
Επειδή η μόρφωση αποτελεί και θέμα κοινωνικής ανάπτυξης.
Επειδή η ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ καταστροφή μίας σύγχρονης πόλης το 2020 συνιστά λόγο ιδιαίτερης μεταχείρισης των ανθρώπων της, και φυσικά των υποψηφίων παιδιών τους για τα ΑΕΙ.
Επειδή συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για πριμοδότηση των υποψήφιων Καρδιτσιωτών μαθητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Επειδή στις 9/4/2021 εστάλη προς εσάς σχετικό αίτημα όλων των Δημάρχων του Νομού με τεκμηριωμένη εισήγηση επί του θέματος και από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.
Τέλος, τα ερωτήματα που θέτει ο βουλευτής προς την υπουργό είναι:
1. Θεωρείτε ότι οι πλημμύρες δεν ήταν καταστροφικές για την περιοχή μας;
2. Με ποιο κριτήριο εξαιρέθηκαν της απόφασης οι μαθητές και απόφοιτοι του νομού Καρδίτσας;
3. Με ποιο κριτήριο εξαιρέθηκαν της απόφασης οι μαθητές και απόφοιτοι του Δήμου Παλαμά που εκτός του Ιανού δέχτηκαν και το πλήγμα του σεισμού το Μάρτιο του 2021;

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->