ΑΡΘΡΑ
Typography

Γράφει η βουλευτής Ασημίνα Σκόνδρα

 

Δεν υπάρχει πολίτης σε αυτή τη χώρα, που να μην έχει ταλαιπωρηθεί, να μην έχει αγανακτήσει, να μην έχει χάσει χρόνο, σε ουρές, σε πήγαινε - έλα από όροφο σε όροφο και από κτήριο σε κτήριο, προκειμένου να διεκπεραιώσει κάποια υπόθεση του ή να προμηθευτεί ένα πιστοποιητικό. 

Η λέξη «χαρτοβασίλειο» που κυριάρχησε, περιγράφοντας την γραφειοκρατία, είναι ενδεικτική. 

Παράλληλα το κόστος της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, που αναπτύσσονταν μέσω αυτής, υπολογίστηκε στο ιλιγγιώδες μέγεθος των 14 δις, που τα επωμίζονταν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Η κατάσταση αυτή, που ταλάνιζε τους πάντες για δεκαετίες, σήμερα αλλάζει και μετατρέπεται σε μία κακή ανάμνηση. 

Η χώρα μας εκσυγχρονίζεται και αναπληρώνει, με γοργούς ρυθμούς μάλιστα, το χαμένο έδαφος,περνώντας στην ψηφιακή εποχή!

Ημετάβαση αυτή έχει συγκεκριμένη σφραγίδα. Υλοποιούνται καινοτόμες αλλαγές υπό την καθοδήγηση και το όραμα του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη και ενός άριστουεπιστήμονα, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Πιερρακάκη, που ανέλαβε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

skodra psifiaki

Στηνγρήγορη εξέλιξη συντέλεσε αναμφίβολα καιη βίαιη αλλαγή της καθημερινότητάς και της ζωή μας, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, που ανάγκασε ολόκληρο τον πλανήτη και μαζί τις δημόσιες υπηρεσίες, να υιοθετήσουν νέες μεθόδους απομακρυσμένης διαδικτυακής εργασίας.

Είναι σημαντικό όμως ότι, μαζί με την δημόσια διοίκηση, εξοικειώθηκαν με ταχύτητα και οι πολίτες στην ηλεκτρονική διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Δύο χρόνια τώρα ολόκληρος ο πλανήτης, λειτουργεί κατά βάση ψηφιακά, δίδοντας ακόμη μεγαλύτερο έναυσμαστηνεύρεση λύσεων ομαλής λειτουργίας του κράτους προς όφελος των πολιτών.

Στην Ελλάδα σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και λειτούργησε η νέα διαδικτυακή πύλη, τοgov.gr. Μια προεκλογική δέσμευση, που πήρε σάρκα και οστά. Μία σπουδαία καινοτομία, που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στο ξεκίνημα της, πριν δύο χρόνια περίπου, προσέφερε 530 ηλεκτρονικές υπηρεσίεςστους πολίτες. Λίγους μήνες μετά, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες ξεπέρασαν τις 1.200, με τις περισσότερες από αυτέςνα λειτουργούνσε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα κινητά τηλέφωνα.

Στοgov.grυπάρχουν όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες των υπουργείων, φορέων, οργανισμώνκαι των ανεξάρτητων αρχών του Δημοσίου, παρέχοντας στους πολίτες υπηρεσίες, που διεκπεραιωνόταν δια ζώσης, στις ανάλογες  δημόσιες υπηρεσίες.

Δικαίως λοιπόν, υποδεχόμαστε αυτό το νέο πρόσωπο του κράτους, με ενθουσιασμό. Ένα κράτος, που με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξελίσσετε συνεχώς και προσφέρει χρηστικές και άκρως απαραίτητες υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς ταλαιπωρία και δαπάνη.

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση χωρίζεται σε δύο βασικά κεφάλαια. Το πρώτο αφορά στην αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, που ψηφιοποιεί τα έγγραφα αρχεία και τα μετατρέπει σε ηλεκτρονικά δεδομένα.

Το δεύτερο αφορά στις ψηφιακές υπηρεσίες. Σύντομα, η διαδικτυακή πύλη του gov.gr, θα αποτελέσει το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης, που θα συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες, που χρειάζεται ο πολίτης, για τις συναλλαγές με το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2018 είχαμε 8,8 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές, το 2019 είχαμε 34 εκατ. και το 2020 94 εκατ. συναλλαγές. Φτάσαμε δε το πρώτο εξάμηνο του 2021, να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 150εκατ ψηφιακές συναλλαγές, με σταθερές ανοδικές τάσεις.

Σήμερα το gov.gr διαθέτει για την εξυπηρέτηση των πολιτών 1200 ψηφιακές υπηρεσίες. Το 2022θα προστεθούν 100 νέες υπηρεσίες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Οι πολίτες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, μπορούν όλο το 24ωρο, απλά, με ηλεκτρονικό τρόπο, να αποκτούν έγγραφα και να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα.

Στη Νέα Δημοκρατία όμως, δεν σταματάμε εδώ, διότι ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Για τον Πρωθυπουργό μας, η δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες, αποτελεί πρώτιστο μέλημα. Γι’ αυτό, σχεδιάζουμε επιπλέον νέες ψηφιακές παρεμβάσεις, σε καίριες υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως τις εφορίες, τα τελωνεία, την πολεοδομία και το κτηματολόγιο.

Εισάγουμε νέες ψηφιακές υποδομές στα σχολεία, στο συνταξιοδοτικό σύστημα και το σύστημα υγείας. Όλα τα παραπάνω,έχουν οδηγήσει την χώρα μας, που υστερούσε δραματικά,  σεψηφιακή σύγκληση με τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε.. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικόστοίχημα, που με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, κερδίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->