ΑΡΘΡΑ
Typography

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα, που αφορούν τις αποζημιώσεις των αγροτών, είχε η Βουλευτής μας, κ. Σκόνδρα,σε συνάντηση της με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Σε δήλωση της η κ. Σκόνδρα, αναφέρει:

«Στην εποικοδομητική συζήτηση, που είχαμε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και αγαπητό φίλο, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, έθεσα σφαιρικά τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Καρδίτσας και τις ανησυχίες, από τις οποίες διακατέχονται.

 Επισήμανα ότι ο Νομός μου, τον τελευταίο χρόνο χτυπήθηκε αλύπητα από έντονα καιρικά φαινόμενα, συνεχόμενα και σε τακτά χρονικά διαστήματα, επηρεάζοντας τις καλλιέργειες σε όλες τις φάσεις τους.

 Ξεκινήσαμε με τον «Ιανό», είχαμε εκτεταμένους παγετούς, ακολούθησε το φαινόμενο της κυτταρικής καταιγίδας, που προκάλεσε καταστροφές σε πολλές χιλιάδες στρέμματα, κυρίως σε καλλιέργειες βάμβακος και αραβοσίτου. Ακολούθησαν οι πρωτοφανείς σε ένταση και διάρκεια καύσωνες και τέλος,είχαμε τις έντονες βροχοπτώσεις, που εμπόδισαν την ολοκλήρωση της συγκομιδής βάμβακος.

 Βεβαίως, ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε ως όφειλε στις εκτιμήσεις και αποζημιώσεις των παραγωγών. Λόγω όμως της αύξησης της τιμής πώλησης του βαμβακιού φέτος, απασχολεί έντονα τους αγρότες, ότι το ύψος αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ θα παραμείνει στα 0.45 ευρώ/κιλό.

 Γνωρίζοντας βέβαια, ότι ο νόμος δεν επιτρέπει την τροποποίηση της τιμής αυτής, διότι ορίζεται με ΚΥΑ στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου και δεν δύναται να αλλάξει εκ των υστέρων, συζήτησα με τον κ. Πρόεδρο, πώς; θα μπορούσε να αντισταθμιστεί αυτή η διαφορά.

 Τόνισα δε, ότι με δεδομένο το μεγάλο κόστος καλλιέργειας, οι αγρότες μέσα από την φετινή καλή τιμή, θα μπορούσαν να αναπληρώσουν χαμένα έσοδα και να πάρουν μια βαθιά οικονομική ανάσα.

 Ο κ. Λυκουρέντζος, κατανοώντας πλήρως, τον προβληματισμό και την απογοήτευση των αγροτών, λόγω της χαμένης ευκαιρίας, με διαβεβαίωσε, ότι αφού μελετήσει τα οικονομικά στοιχεία, θα επεξεργαστεί ενδεχόμενο πρόσθετης αποζημίωσης στους πληγέντες αγρότες.

 Θεωρώ πολύ θετική την προσέγγιση του Προέδρου του ΕΛΓΑ και γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία, τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης, για την πρωτογενή παραγωγή, είμαι αισιόδοξη ότι θα προκύψει ικανοποιητική λύση.

 Τέλος, στο ζήτημα που του έθεσα, ότι δεν έγιναν ακόμη εκτιμήσεις στις δενδροκαλλιέργειες που επλήγησαν από τον παγετό τον Απρίλιο στο Νομό μου, μου εξήγησε ότι πράγματι καθυστέρησαν καθώς δεν επαρκούσαν οι εκτιμητές στο υποκατάστημα Λάρισας, λόγω αυξημένων αναγκών, ωστόσο και αυτές θα προχωρήσουν τώρα πια άμεσα.»

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->