ΑΡΘΡΑ
Typography

Γράφει ο Σωτήρης Παπαγεωργίου 

Επιστρέφει ο εφιάλτης των πλειστηριασμών για χιλιάδες δανειολήπτες με την  κατάσταση που αυτοί βιώνουν να είναι ασφυκτική, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει ουσιαστική μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας. Οι ανακοινώσεις για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των συστημικών τραπεζών δεν σημαίνει πως εξαφανίστηκαν τα «κόκκινα» δάνεια. Απλούστατα στην πράξη, άλλαξαν χέρια και πουλήθηκαν σεfundsτα οποία πλέον απαιτούν να εισπράξουν το σύνολο του δανείου.

Σχεδόν ένα στα τρία δάνεια τα οποία είχαν ρυθμιστεί τους τελευταίους 12 μήνες, έχει «κοκκινίσει» εκ νέου, ωστόσο οι τράπεζες και τα funds αρνούνται να προχωρήσουν σε νέες διευθετήσεις. Αυτό σημαίνει πως, από τα δάνεια των 100 δισ. ευρώ, τα 30 δισ. έχουν μετατραπεί σε μη εξυπηρετούμενα. Οι συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με υπολογισμούς τους, εκτιμούν ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των δανειοληπτών κατά 20% θα επιφέρει «κόκκινα» δάνεια ύψους 400 – 600 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία: το 32% των στεγαστικών δανείων που είχε ρυθμιστεί έγινε ξανά «κόκκινο» κατά το β΄ και το ΄γ τρίμηνο του 2022, ενώ το 35% των επιχειρηματικών δανείων απώλεσε τις ρυθμίσεις και παρουσιάζεται πάλι ως «κόκκινο».

Τα χρεωμένα και φτωχά ελληνικά νοικοκυριά χρειάζονται ένα ουσιαστικό θεσμικό τείχος προστασίας τώρα που οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και η ενεργειακή κρίση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το τείχος αυτό φιλοδοξούμε να χτίσουμε στο ΠΑΣΟΚκαταθέτοντας στο δημόσιο διάλογο προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά από τους πλειστηριασμούς, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ρύθμιση των οφειλών για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προτείνουμε την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά, τα οποία θα προσδιοριστούν με βάση συγκεκριμένα και ρεαλιστικά κριτήρια χαμηλού εισοδήματος και μεγέθους κατοικίας, με βάση τον Ν. 3869/2010. Προτείνουμε επίσης τη ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία -ΕΦΚΑ, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση (30% μείωση του συνολικού χρέους). Θέση μας αποτελεί ακόμη η βελτίωση των προτεινόμενων όρων αμοιβαίου διακανονισμού μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη και εξάντληση της δυνατότητας για αριθμό δόσεων ως και τις 240, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η δυσμενής οικονομική συγκυρία, η συνακόλουθη έλλειψη ρευστότητας, αλλά και να τηρείται η ρύθμιση.

Παπαγεωργίου Σωτήρης,

Φιλόλογος Α.Π.Θ., ΜSc

Yπ. Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων

Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

 ΠΑΣΟΚ – Κιν. Αλλαγής

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->