ΔΡΑΣΕΙΣ
Typography

Τα Άγραφα, ένα σπάνιας ομορφιάς ορεινό συγκρότημα της νότιας Πίνδου, τόποςμοναδικής φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, απειλούνται από τασχέδια για την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών.

Τα Άγραφα έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας και σχεδιάζεταινα εγκατασταθούν σε αυτά, ως και 650 ανεμογεννήτριες (!!!) καταλαμβάνοντας τοσυντριπτικό 90% (!!!) των κορυφών και κορυφογραμμών τους. Οι περισσότερεςμάλιστα προβλέπεται να εγκατασταθούν σε ύψος 1600- 1900 μέτρων -θα είναι οι"ψηλότερες" ανεμογεννήτριες της χώρας- σε μια ανόθευτη,προστατευόμενη περιοχή Natura, με την κωδική ονομασία «SPA GR2430002: ΟΡΗΑΓΡΑΦΑ» και «SCI GR1410002: ΑΓΡΑΦΑ», με ανυπολόγιστες συνέπειες για το ορεινόφυσικό περιβάλλον!

Τοίδιο δυστυχώς πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι ορεινές περιοχές της χώραςαλλά και οι νησιωτικές.

Παράλληλαόλες οι δυνατότητες για ήπια τουριστική ανάπτυξη αυτών των «μειονεκτικών»περιοχών ακυρώνονται.

Οαγώνας για την σωτηρία των Αγράφων βρίσκεται σε σημαντική καμπή. Απέναντι στααρπαχτικά που βλέπουν στο φυσικό περιβάλλον μόνο άκοπο πλουτισμό, χωρίς καμιάευαισθησία υποθηκεύοντας τα συμφέροντα των κατοίκων και των μελλοντικών γενεών,ορθώνουμε την φωνή και το ανάστημά μας!

Σεσυνέχεια της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης που έγινε πέρσι στο ΟρειβατικόΚαταφύγιο, σας καλούμε στην 2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων τωνΑγράφων, σε ένα ορειβατικό - αγωνιστικό τριήμερο, στις 17-18-19 Ιουλίου, που θαγίνει στα Καμάρια Αγράφων, που οργανώνουν ο Ελληνικός Ορειβατικός ΣύλλογοςΚαρδίτσας (ΕΟΣΚ), Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων και ο Πεζοπορικός ΦυσιοδιφικόςΣύλλογος Καρπενησίου, με την υποστήριξη του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για τηνΠροστασία των Αγράφων.

 

Θαπερπατήσουμε σε μέρη μαγικά που κινδυνεύουν, θα γνωριστούμε, θα κουβεντιάσουμεγια το μέλλον των βουνών και της άγριας φύσης της χώρας μας, και θα σχεδιάσουμεδράσεις για την προστασία τους.

 

Θαπραγματοποιηθούν αρκετές δράσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως ταινίες,παρουσιάσεις, συναυλίες, παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα και συνολικά έξιδιαφορετικές πεζοπορίες για όλες τις δυνατότητες με διαφορετικούς βαθμούςδυσκολίας, για να μπορούν να συμμετέχουν όλοι.

Επίσηςαν υπάρχουν συμμετοχές θα γίνουν και ποδηλατικές διαδρομές.

ΤαΆγραφα εκτός του ότι είναι μια από τις τελευταίες παρθένες περιοχές της χώρας,αποτελούν και κοιτίδα ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης. Συγκαταλέγονται δε,σύμφωνα με την UNESCO, ανάμεσα στις πέντε καθαρότερες περιοχές του πλανήτη.

Δενπρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπούν σε βιομηχανικό τοπίο.

Πρόγραμμα2ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φίλων των Αγράφων

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ17 Ιουλίου:
18.00– 20.00 Άφιξη στον χώρο

20.00– 21.00 Καλωσόρισμα – Γνωριμία

21.00– 22.00 Προβολή της ταινίας του παλαίμαχου Αγραφιώτη ορειβάτη Δημήτρη Κουσιά,’’Απ τα Άγραφα στον Όλυμπο’’

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 Ιουλίου:

07.00– 08.00 Πρωινό

08.00- 09.00 Αναχώρηση για πεζοπορίες

20.00– 21.00 Χαιρετισμοί, σύντομη παρουσίαση

21.00– 22.00 Τοποθετήσεις, συζήτηση

22.00– 22.30 Θεατρικό δρώμενο

22.30– 24.00 Μουσική με παραδοσιακό και έντεχνο ηχόχρωμα

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 Ιουλίου:

07.00– 08.00 Πρωινό

08.00– 09.00 Αναχώρηση για πεζοπορίες

09.00– 11.00 Κυνήγι κρυμμένου Αγραφιώτικου θησαυρού

 

Πεζοπορίες Σαββάτου

1.Καμάρια – Καρνόπι – Τούρλα – Νιάλα (Μνημείο) - Επιστροφή (Εύκολη διαδρομή, Ώρεςπορείας 7-8)

2.Καμάρια – Καρνόπι – Τούρλα – Νιάλα - Καταραχιάς (2003μ) - Επιστροφή (Εύκοληδιαδρομή, Ώρες πορείας 8-9)

3.Καμάρια – Σβόνη (2039μ) – Επιστροφή (Εύκολη διαδρομή, Ώρες πορείας 4-5)

4.Καμάρια – Πουλί – Παπαδημήτρη (1937μ) - Επιστροφή (Μέτρια διαδρομή, Ώρεςπορείας 8-10)

 

ΠεζοπορίεςΚυριακής

1.Καμάρια – Μορφόραχη – Κοκαλίνα – Φιδόσκαλα – Επιστροφή (Εύκολη πεζοπορικήδιαδρομή διάρκειας 6-7 ωρών)

2.Καμάρια – Μορφόραχη – Κοκαλίνα – Φιδόσκαλα – Προσηλιακό (1861μ) – Επιστροφή(Εύκολη πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 8-9 ωρών)

Ανυπάρχουν συμμετοχές, μπορεί να γίνουν και κάποιες από τις πεζοπορίες τουΣαββάτου, για όσους δεν πρόλαβαν.

Επίσηςαν υπάρχουν συμμετοχές, θα γίνουν και ποδηλατικές διαδρομές.

Οιώρες πεζοπορίας είναι ενδεικτικές και σε όλες θα υπάρχουν οδηγοί-συντονιστέςαπό τους διοργανωτές συλλόγους.

Παράλληλεςδράσεις
Θαυπάρχουν ομάδες από τις οικολογικές οργανώσεις ’’Καλλιστώ’’ και ’’ΕλληνικήΟρνιθολογική Εταιρεία’’ για ενημέρωση των δράσεων και για την βιοποικιλότητα τωνΑγράφων.

Θαυπάρχει μελισσοκόμος που θα ενημερώνει για την υπέροχη διαδικασία παρασκευήςμελιού και των συναφών προϊόντων.

Θαυπάρχει ερασιτέχνης βοτανολόγος που θα μας μυήσει στα μυστικά των Αγραφιώτικωνβοτάνων.

Πληροφορίες

Τα Καμάρια είναι ένας κτηνοτροφικός οικισμός στα 1550 μέτρα, ανήκει στον ΔήμοΑγράφων, είναι ο ορεινότερος οικισμός της Ευρυτανίας και ένας από τουςορεινότερους της Ελλάδας. Παλιότερα εδώ έβοσκαν κοπάδια με χιλιάδες γιδοπρόβαταενώ τα τελευταία χρόνια κατοικείται μόνο τα καλοκαίρια από λίγους Σαρακατσάνουςκτηνοτρόφους με λίγα κοπάδια.

Ηπρόσβαση στα Καμάρια γίνεται από την πλευρά της Καρδίτσας με την διαδρομήΚαρδίτσα-Καστανιά-Πετράλωνα-Καμάρια, (60 χιλιόμετρα, τα τελευταία 13καλοπατημένος χωματόδρομος) και από την Ευρυτανία με την διαδρομή Καρπενήσι-Κρέντης-Άγραφα-Καμάρια(86 χιλιόμετρα, τα τελευταία 15 καλοπατημένος χωματόδρομος)

Οι ορειβατικοί – πεζοπορικοίσύλλογοι, καλύτερα να αποφύγουν την χρήση λεωφορείου για την μετάβαση τους,επειδή στα τελευταία κομμάτια των δρόμων δεν πηγαίνει λεωφορείο, προτείνουμε ναχρησιμοποιήσουν τα ΙΧ τους σε ομάδες των 4 ατόμων, η να κινηθούν με μικρόλεωφορείο 20 θέσεων.

Παρακαλούμε οιδηλώσεις συμμετοχής συλλόγων και ομάδων να γίνουν στο τηλέφωνο 6973695595 ή στοmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμεοι συμμετέχοντες να ακολουθούν τις οδηγίες των εθελοντών του ΕΟΣΚ στην υποδοχήκαι στον χώρο συγκέντρωσης, για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην περιοχή.

Οι διοργανωτέςσύλλογοι θα προσφέρουν δωρεάν πρωινό στους συμμετέχοντες, επίσης θα φροντίσουνγια την διατροφή των συμμετεχόντων (καφέδες, ποτά, φαγητά) με ένα μικρό κόστος.Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τα δικαστικά έξοδα του αγώνα (Συμβούλιο τηςΕπικρατείας, δικηγόροι κλπ)

Ηκατασκήνωση θα στηθεί στον χώρο γύρω από τον χώρο εκδηλώσεων, με σκηνές καιεξοπλισμό που θα φέρει μαζί του ο καθένας ατομικά.

Για όσους δεδιαθέτουν αντίσκηνο, θα υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης μευπόστρωμα-υπνόσακο σε στεγασμένο χώρο.

Στηνγραμματεία θα είναι διαθέσιμα εργαλεία για διαμόρφωση του εδάφους γιατοποθέτηση των αντίσκηνων.

Όλεςοι δραστηριότητες είναι υπαίθριες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί ναεπηρεαστούν από τις καιρικές συνθήκες, γι αυτό ας είμαστε προετοιμασμένοι!

Στονχώρο κατασκήνωσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το άναμμα φωτιάς!

Τονερό στις βρύσες της κατασκήνωσης είναι πόσιμο.

Δενθα διατίθενται πλαστικά πιάτα και μαχαιροπήρουνα (για ευνόητους λόγους). Κάθεορειβάτης πρέπει να φροντίσει να έχει τα ατομικά του σκεύη φαγητού.

Στονχώρο του bar θα διατίθενται επιπλέον: Καφέδες, χυμοί, αναψυκτικά, σνακ καιοινοπνευματώδη.

Θα τηρηθούν φυσικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλαασφαλείας της πολιτείας, για την αποφυγή διασποράς του κορωνοιού.

Γιαοποιαδήποτε πληροφορία ή απορία στα τηλέφωνα 6974110853, 6977394752 και6973695595.

#save_agrafa

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->