Η αξιοποίηση των σπηλαίων της παραλίμνιας περιοχής και η ανάδειξή τους ως αυτοτελή θεματικό τουριστικό προορισμό, είναι ο στόχος του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Πέρα από τα γνωστά σπήλαια, ξεκίνησε η χαρτογράφηση άγνωστων μέχρι σήμερα σπηλαίων.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Νάνο, είναι σε εξέλιξη μελέτη ανάδειξης και αξιοποίησης του σπηλαίου «Καϊμακιά», ακολουθεί η σπηλιά του «Γάκη», ενώ σειρά έχουν άλλες ανεξερεύνητες και άγνωστες σπηλιές, οι οποίες όλες θα χαρτογραφηθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική ήταν η εξερεύνηση σπηλαίου στη θέση «Στεφάνι» Μορφοβουνίου, κάτω από το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Έξη (6) έμπειρα στελέχη του Συλλόγου Σπηλαιολογίας Αθηνών "Υπό - Κόσμος", 4 άντρες και 2 γυναίκες, κατέβηκαν για πρώτη φορά και μελέτησαν την σπηλιά. Η επίσκεψη έγινε έπειτα από προσωπικόενδιαφέρον του δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα, ο οποίος συνόδευσε την ομάδα και υπέδειξε την είσοδο. Αρχηγός της αποστολής ήταν ο καταγόμενος από το Μορφοβούνι Γιώργος Καφαντάρης, ο οποίος με άλλους έμπειρους σπηλαιολόγους πραγματοποίησαν κατακόρυφη κατάβαση.
Πρόκειται για ανεξερεύνητο σπηλαιοβάραθρο 21 μέτρα ύψος, ξεκινά από την είσοδο με χαρακτηριστικά πηγαδιού και στη συνέχεια ανοίγει ο θόλος.Είναι ζωντανό σπήλαιο, με όμορφα ανάγλυφα και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, χωρίς σταλακτίτες, με μικρό σχετικά θόλο και έκταση. Από την εξερεύνηση προκύπτει ότι πρόκειται για το πρώτο επίπεδο του σπηλαίου, το οποίο οδηγεί σε άλλο ή και άλλα επίπεδα. Η συνέχιση εμποδίζεται από πτώσεις/ρίψεις πέτραςοι οποίες έγιναν δεκαετίες πριν, οπότε έκλεισε η είσοδος καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της εξερεύνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη του σπηλαίου θρυλούνταν από τα πολύ παλαιά χρόνια, ενώ η είσοδος αποκαλύφθηκε τυχαία το 1970. Την δεκαετία του 1990 Μορφοβουνιώτηςορειβάτης (Κ. Μπακαλάκος) επιχείρησε να κατεβάσει με σχοινί βιντεοκάμερα, η οποία κατάγραψε μέρος της εισόδου, χωρίς όμως να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα. Για πρώτη φορά (17/5/2025)κατέβηκαν ειδικοί, εξ αυτών η αρχιτέκτονας – σπηλαιολόγος κ. Μαριάνθη Πανταζή προέβη σε φωτογράφηση, βιντεοσκόπηση και χαρτογραφική αποτύπωση της σπηλιάς. Η ομάδα θα παραδώσει στο δήμαρχο επίσημη έκθεση με τα ευρήματα για την διαχείριση του σπηλαίου.
Ο δήμαρχος κ. Νάνος σε σχετική δήλωση αναφέρει: «Η εξερεύνηση του σπηλαίου εντάσσεται στην χαρτογράφηση των άγνωστων σπηλαίων που υπάρχουν περιμετρικά της λίμνης Πλαστήρα σε όλες σχεδόν τις κοινότητες. Η δημιουργία δικτύου των σπηλαίων και η τουριστική αξιοποίηση αυτών, αποτελεί στόχο δημιουργίας ενός θεματικού τουρισμού που σήμερα δεν υπάρχει. Ήδη είναι σε εξέλιξη μελέτη για την ανάδειξη του σπηλαίου «Καϊμακιά», από όπου πηγάζει ο ποταμός «Καριτσιώτης», ενώ ετοιμάζουμε ανάλογη μελέτη για την ιστορική σπηλιά «Γάκη».
Ειδικότερα η σπηλαιολογική εξερεύνηση στο Μορφοβούνι έγινε με σκοπό να μάθουμε αν έχει τουριστικό ενδιαφέρον η σπηλιά, για την οποία θρυλούνται πολλά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν κρύβεται αξιόλογος σπηλαιολογικός πόρος, ο οποίος θα μπορούσε να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν, σε συνδυασμό μάλιστα με την επένδυση στο Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν ότι πρόκειται για ενδιαφέρον σπήλαιο, το οποίο είναι η αρχή ενός σπηλαιοβαράθρου με άγνωστη συνέχεια. Ακόμα και έτσι να μείνει,η εξερεύνηση ενισχύει την ταυτότητα του ΥΜΣΤ. Θα περιμένουμε την επίσημη έκθεση για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.
Ευχαριστώ τον Σύλλογο Σπηλαιολογίας Αθηνών "Υπό - Κόσμος", τον κ. Γιώργο Καφαντάρη και τα στελέχη που κατέβηκαν στο σπήλαιο. Χάρη σε αυτά τα παιδιά περάσαμε από τον κόσμο της μυθοπλασίας, στην πραγματική εικόνα και τα δεδομένατου σπηλαίου. Αν και η επίσημη έκθεση θα κατατεθεί λίγο αργότερα, το βέβαιο είναι ότι μέχρι στιγμής το σπήλαιο έχει ερευνητικό και επιστημονικό ενδιαφέρον. Απουσιάζουν στοιχεία όπως σταλακτίτες και σταλαγμίτες που θα τροφοδοτούσαν την τουριστική διάσταση. Συμφωνήσαμε με τον Σύλλογο Σπηλαιολογίας Αθηνών να είναι στη διάθεση ομάδων ενδιαφερόντων και για εκπαίδευση αρχαρίων, ενώ σε άλλο χρόνο θα μελετηθεί η σκοπιμότητα επέκτασης της έρευνας του σπηλαιοβαράθρου. Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία με τον Σύλλογο θα συνεχιστεί μέχρι ολοκλήρωσης της καταγραφής των σπηλαίων περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα».