ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Στα Γεφύρια, τον Κέδρο και το Καππαδοκικό του Δήμου Σοφάδων περιόδευσε  ο υπ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σωτήρης Παπαγεωργίου.

Στις τοποθετήσεις του, ο υποψήφιος Βουλευτής εκτός των άλλων αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού από τον πρωθυπουργό στα 780 ευρώ, την οποία χαρακτήρισε ανεπαρκή και ετεροχρονισμένη.

«Η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού δεν συνοδεύεται από τα αντίστοιχα και βασικότατα αντισταθμιστικά μέτρα που θα έδιναν ανάσα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τη στιγμή μάλιστα που ο πληθωρισμός καλπάζει με δυσθεώρητους ρυθμούς. Οι επιχειρήσεις αυτές που συνεχίζουν και παραμένουν εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης, μένουν όπως φαίνεται και χωρίς κρατική στήριξη.

Πέρα από το γεγονός ότι η αύξηση αφορά μονάχα ένα μέρος των εργαζομένων (λιγότερο από 600 χιλιάδες), η αύξηση αυτή δεν καλύπτει την άνοδο  του πληθωρισμού, την ακρίβεια και το υψηλό κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών. Στους μέσους μισθούς, μάλιστα, η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν αποδίδει καμία ιδιαίτερη αύξηση, αφού οι κλαδικές συμβάσεις παραμένουν ανενεργές λόγω του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Όσον αφορά στην αύξηση που θα δουν στα πορτοφόλια τους οι ευάλωτες ομάδες που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, αυτή είναι αμελητέα, ενώ ασαφές παραμένει ακόμη το τι θα συμβεί με δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι αμείβονται κάτω από τον εθνικό κατώτατο μισθό.

papageorgiou sofades 1

papageorgiou sofades 1

Σήμερα, είναι αναγκαία η επαναφορά του ζητήματος του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους όπως αναγκαία είναι και η αποκατάσταση του συνολικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για την επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης απαιτείται ολόπλευρη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας με θεσμική θωράκιση του κόσμου της εργασίας. Η Ελλάδα παραμένει ουραγός της ΕΕ στους μισθούς και στα εργασιακά δικαιώματα.

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται και προγραμματικά για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το ξεπάγωμα των τριετιών και την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η κοινωνία ξανά στο προσκήνιο με δυνατούς δημοκρατικούς θεσμούς.

*Ο κ. Παπαγεωργίου Σωτήρης είναι Φιλόλογος Α.Π.Θ., ΜSc, Yπ. Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων και Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κιν. Αλλαγής.

 

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->