Του Κώστα Μπαρμπούτη, Οικονομολόγου, Περιφερειακού Συμβούλου
Διαβάζοντας στον τοπικό τύπο των προηγούμενων ημερών ότι, στο Ν. Καρδίτσας κατά το έτος 2024 οι θάνατοι ανήλθαν στους 1.733, ενώ οι δηλωθείσες γεννήσεις σε μόλις 87, θυμήθηκα το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Δραπετσώνα». Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η κυβέρνηση ήθελε να διώξει τους πρόσφυγες απ’ τις παράγκες τους στη Δραπετσώνα, χωρίς να τους αποζημιώσει. Τότε, ο Μίκης Θεοδωράκης ύστερα από προτροπή του αδελφού του και τιμώντας τον αγώνα επιβίωσης των φτωχών κατοίκων της Δραπετσώνας, έγραψε τη μουσική του τραγουδιού σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη. Παραφράζοντας τους στίχους του τραγουδιού «.. στην Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή….», εκτιμώ ότι στα επόμενα χρόνια, «.. στην Καρδίτσα πια δεν έχουμε ζωή….».
Σε προηγούμενα άρθρα μου έχω κάνει συχνή αναφορά στη μείωση του πληθυσμού του Ν. Καρδίτσας, ο οποίος από περίπου 160.000 το 1960 σήμερα μετά βίας υπερβαίνει τις 100.000 !!. Αντίθετα, ο πληθυσμός του Ν. Μαγνησίας από περίπου 160.000 το 1960, σήμερα είναι περίπου 200.000!!. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τυχαίες, αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, οι οποίες ευνοούσαν την ετεροβαρή ανάπτυξη των θεσσαλικών νομών. Και οι πολιτικές αυτές μάλλον συνεχίζονται!!
Βέβαια, οι γεννήσεις είναι περισσότερες των 87, αφού αυτές είναι οι γεννήσεις που δηλώθηκαν στα τοπικά ληξιαρχεία. Πολλά ζευγάρια επιλέγουν δημόσιες ή ιδιωτικές κλινικές σε γειτονικούς Νομούς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δηλώνονται εκεί οι γεννήσεις. Όμως, αν ακόμη προσμετρηθούν και αυτές οι γεννήσεις, σίγουρα το ισοζύγιο γεννήσεις – θάνατοι είναι αρνητικό, γεγονός που δικαιολογεί τη συνεχή πληθυσμιακή συρρίκνωση της Καρδίτσας.
Μια άλλη παρατήρηση που έμμεσα ανακύπτει από την παραπάνω είδηση, είναι η απουσία μαιευτικής κλινικής στην Καρδίτσα, με αποτέλεσμα οι νέοι γονείς να καταφεύγουν στα Τρίκαλα ή στη Λάρισα. Πριν από κάποια χρόνια η Καρδίτσα διέθετε δυο αξιόλογες μαιευτικές κλινικές και σήμερα δεν διαθέτει καμία!! Ειδικότερα το Μαιευτήριο Νικολάου, το οποίο αποτελούσε πρότυπο για τη Θεσσαλία, σήμερα παραμένει κλειστό με τις γνωστές συνέπειες για τα νέα ζευγάρια της Καρδίτσας και την αναγκαστική «μετανάστευση» των εγκύων γυναικών στους γειτονικούς νομούς.
Το συμπέρασμα από τα παραπάνω, είναι ότι η Καρδίτσα βρίσκεται σε συνεχή οικονομική, αναπτυξιακή και πληθυσμιακή συρρίκνωση. Δυστυχώς, ο Νομός μας, παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματά του, βρίσκεται για πολλά χρόνια στις τελευταίες θέσεις σε όλες τις αναπτυξιακές κλίμακες. Και όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, η κατάσταση δεν φαίνεται αντιστρέψιμη.
Γιαυτό λοιπόν, … στην Καρδίτσα πια, δεν έχουμε ζωή!!