upthessaly 

pilatospilatos1    

 

    

  

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο «Στο περιβόλι της Παναγιάς» των καθηγητών Μάττα Ευθυμίου και Προσγολίτη Ευαγγέλου μαθητές και καθηγητές του 2ουημερήσιου ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας πραγματοποίησαν Προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

Στόχοι του προγράμματος ήταν οι μαθητές

να γνωρίσουν οι μαθητές βασικές έννοιες που έχουν σχέση με το «Περιβόλι της Παναγίας », τον μοναχισμό και την προσφορά του στην κοινωνία, καθώς και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
να συνειδητοποιήσουν τους λόγους για τους οποίους ο «΄Αθως» της μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας χαρακτηρίζεται "καταφύγιο" και "μουσείο" μοναδικού θησαυρού ελληνικής τέχνης και γραμμάτων
να γνωρίσουν τις μονές, τη ζωή των μοναχών, το φυσικό περιβάλλον του Αγίου Όρους, καθώς και τον τρόπο διοίκησής του
να γνωρίσουν τις θαυματουργές εικόνες των μονών και την τέχνη στο Άγιο Όρος.
    Με αφετηρία την Ουρανούπολη,  παίρνοντας το πλοίο της γραμμής  εκπαιδευτικοί και μαθητές αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Δάφνης και με λεωφορειάκι ξεκίνησαν  το προσκύνημα με προορισμό την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας  κάνοντας στάση  στο αγίασμα  του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Το αγίασμα αναβλύζει   από το 962 μ.Χ. όταν η Παναγία παρουσιάστηκε στον απελπισμένο μοναχό Αθανάσιο, ο οποίος  ζητούσε τη βοήθειά της για την συνέχιση των εργασιών  της μονής, ως επιβεβαίωση του είπε να χτυπήσει με το ραβδί του την πέτρα που βρισκόταν μπροστά του  και έτσι βγήκε άφθονο νερό πολύ γευστικό και θεραπευτικό πολλών ασθενειών.

epal perivoli 1

Φτάνοντας στην Μονή Μεγίστης Λαύρας αφού τακτοποιήθηκαν οι προσκυνητές,  με τα πόδια επισκέφθηκαν την Ρουμάνικη  Σκήτη (Τιμίου Προδρόμου) και προσκύνησαν την ιερή εικόνα της Παναγίας της Προδρομίτισσας. Το κύριο χαρακτηριστικό της εικόνας είναι ότι δεν δημιουργήθηκε από ανθρώπινα χέρια, αλλά η μορφή της Θεοτόκου και του Ιησού Χριστού αποτυπώθηκαν πάνω σε κομμάτι ξύλου με θαυματουργικό τρόπο! Από εκεί συνέχισαν την πορεία επισκέπτοντας το σπήλαιο που ασκήτευε ο Αγιος Αθανάσιος, στην Αθωνίτικη Βίγλα και το Κελί του Αγίου Μηνά όπου τους υποδέχθηκε ο μοναχός Ιωσήφ. Το Κελί, βρίσκεται εις ύψος 250μ. πάνω από το νοτιοανατολικό ακρωτήριο της χερσονήσου του Άθωνος. Στο θαλάσσιο σημείο αυτό, το 493 π.Χ. ο Μαρδόνιος απώλεσε το εν τρίτο του στόλου του, τριακόσια πλοία και είκοσι χιλιάδες στρατό.
    Από το εκπληκτικού φυσικού κάλλους γεωγραφικό σημείο της Βίγλας, σε μικρή απόσταση ψηλά στον ουρανό, υπάρχει σημείο διελεύσεως αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, πριν ή και μετά από τις αποστολές. Υπάρχει δε, ένας ιδιότυπος κώδικας επικοινωνίας των ιπταμένων χειριστών και του ασκητή της Βίγλας, ο οποίος κραδαίνει τεράστιες Ελληνικές και Ρωμανικές (Βυζαντινές) σημαίες, ευχόμενος επιτυχία στην αποστολή τους, δέχεται δε τις άμεσες ενθουσιώδεις απαντήσεις και ευχαριστίες τους, με εντυπωσιακούς ακροβατικούς χειρισμούς των αεροσκαφών. Το αυτό συμβαίνει και με την διέλευση από θαλάσσης σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού.

    Στη συνέχεια οι προσκυνητές επέστρεψαν στην Μεγίστης Λαύρας, συνομίλησαν με τους Καρδιτσιώτες μοναχούς Ιεζεκιήλ και  Αρτέμιο και ξεναγήθηκαν  στους χώρους της Ιεράς Μονής. Προσκύνησαν τις εικόνες της Υπεραγίας Θεοτόκου της Κουκουζέλισσας, καθώς και της Παναγίας Οικονόμισσας.

    Διανυκτέρευσαν και το πρωί της επόμενης ημέρας μετά τη Θεία Λειτουργία με λεωφορειάκι  έφτασαν στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, όπου προσκύνησαν τις θαυματουργές εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας και της Παναγίας της Γερόντισσας.

Από την Μονή Φιλοθέου με τα πόδια  οι   προσκυνητές ξεκίνησαν για το δεύτερο προορισμό τους την Μονή Ιβήρων. Φτάνοντας ξεναγήθηκαν  στους χώρους της Μονής και προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτίσσης που είναι η παλαιοτέρα και η περισσότερο τιμωμένη απὸ όλους τους μοναχοὺς και τους προσκυνητὲς του Αγίου ΄Ορους.  Συνομίλησαν με τον ηγούμενο πατήρ Ναθαναήλ, εξομολογήθηκαν  και το πρωί της επόμενης ημέρας  μετάλαβαν την Θεία Κοινωνία.
Περπατώντας μέσα από το μονοπάτι του δάσους  με προορισμό την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, επισκέφτηκαν το κελί του Αγίου του Ιωάννη του Θεολόγου,  το Κελί της Παναγούδας, όπου ασκήτεψε ο Άγιος Παΐσιος, το  κελί του μοναχού Γαβριήλ και την Ιερά Μονή  Κουτλουμουσίου  με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, της Φοβεράς Προστασίας.

    Στις Καρυές επισκέφτηκαν τον  Ναό του Πρωτάτου και προσκύνησαν την εικόνα του «ΆξιονΕστίν». Θεωρείται η σημαντικότερη εικόνα του Αγίου Όρους, μιας και είναι «Εφέστιος» και «Προστάτις» των 20 Αγιορείτικων Μονών.Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι η Υπέραγνη Μητέρα του Θεού κρατά τον Ιησού Χριστό (παιδί) στη δεξιά αγκαλιά της.

Με λεωφορειάκι ξεκίνησαν για τον τελευταίο προορισμό τους την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου όπου και διανυκτέρευσαν. Ξεναγήθηκαν  στο μουσείο και στους χώρους της Μονής και συζήτησαν με τον πατέρα Γερμανό. Το επόμενο πρωί μετάλαβαν την Θεία Κοινωνία και προσκύνησαν τις  πολλές θαυματουργές  εικόνες , της Παναγίας της Οδηγήτριας, της Παραμυθίας, της Παντάνασσας, της Βηματάρισσας, της Αντιφωνήτριας, της Ελαιοβρύτισσας και της Εσφαγμένης.

    Μετά τη Θεία Λειτουργία οι περιηγητές βρέθηκαν στο δρόμο της επιστροφής. Με καραβάκι άφησαν το Άγιο Όρος για την Ουρανούπολη και με μία στάση στο Σταυρό, ευλογημένοι επέστρεψαν  στην πόλη τους απόλυτα ικανοποιημένοι από αυτή την Προσκυνηματική επίσκεψη.

e-max.it: your social media marketing partner

 

 

 

  

 vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

  

   

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->