Ένα γεμάτο τριήμερο(31/5 – 2/6) εκδηλώσεων, ολοκληρώθηκε στα πλαίσια των διατοπικών δράσεων του προγράμματος LEADER της ΑΝ.ΚΑ στην Καρδίτσα.
Η 1η μέρα ήταν αφιερωμένη στο Συνεργατισμό και περιλάμβανετην ημερίδα "Τοπικό Οικοσύστημα Καρδίτσας – Χτίζοντας Συνεργασίες''με 4 θεματικές ενότητες οι οποίεςυλοποιήθηκαναπό τον φορέα ΚόμβοςSocialHubμε τη μεθοδολογία του businessclinic-pitchingshow.Αξιόλογοι εισηγητές έδωσαν την αφορμή να γίνουν συζητήσεις και να ανιχνευθεί το έδαφος για συνεργασίες μεταξύ φορέων και πολιτών στα πεδία:
•Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης
•Act for Karditsa (εθελοντισμός και κοινωνική προσφορά)
•Από τον Τόπο στο Brand: Ταυτότητα, Ανάπτυξη και Ψηφιακή Προβολή Προορισμού
•Εναλλακτικές δραστηριότητες - ευκαιρίες και δυσκολίες
Η εκδήλωση εντάσσεται στο Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας «Ανάπτυξη Συνεργατισμού» » του προγράμματος CLLD/LEADER, Υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020.
Τη 2η μέραδιοργανώθηκε η ημερίδα "Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες – Το Ελληνικό Κρασί ως Εμπειρία: Δίκτυα, Πρακτικές και Προοπτικές", με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την παρουσίαση επιτυχημένων στρατηγικών και την ενίσχυση συνεργειών στον χώρο του Οινοτουρισμού, υπό το συντονισμό του Γεν. Δ/ντήκ. ΕυάγγελουΣακελλαρίου και της κ. ΧρυσούλαςΚυριακοπούλου, Οινολόγου - Δημοσιογράφου Οίνου.
Η ημερίδαπεριλάμβανε εισηγήσεις από τον κ. Ντανοβασίλη Παναγιώτη - Συντονιστή ΟΤΔ LEADER,την κ.ΜαίρηΤριανταφυλλοπούλου - Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, την κ. Κουσουρή Κατερίνα - Αν.Προϊσταμένη Ειδικών Μορφών Τουρισμού – Υπ. Τουρισμού, τον κ. Καπνουλά Δημήτριο -StrategyMarketing&SocialMediaExpert, τον κ. ΚώσταΤσιλιλή - Δ/νων Σύμβουλο Οινοποιίας &ΑποσταγματοποιίαςΤσιλιλή και τον κ. ΓρηγόρηΧέλμη, Ιδιοκτήτη &Chefτων εστιατορίων Mezen.
Τέλος, 7 Οινοπαραγωγοίτης Καρδίτσας παρουσίασανμε μοναδικό τρόπο την ιστορία τους, τα κρασιά τους και μας μίλησαν για τηνσημασία του Οινοτουρισμού.
ΘάνοςΚαραθάνος,Artisan Distillery “PÚRO Karathanos”
ΡάνιαΠαπαζήση,Οινοποιείο Monsieur NicolabyG. Karamitros
Δήμητρα Καραβανά,Οινοποιείο Karavana'swines
Ανδρέας Χριστοφόρου,Οινοποιείο Φίλια Γη
Αφροδίτη Τούσια, ΟινοποιείοΚοντοζήση
Ηλίας Λιακόπουλος,Μενελαΐς Οινοποιητική – Τσίπουρο Θεσσαλίας
Ζωή Βαΐτση, Οινοποιείο-ΑμπελώναςΛιάππα
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία τοπικών κρασιών και άλλων τοπικών αγροδιατροφικώνπροϊόντων από ντόπιους παραγωγούς (Ηλίας Αλιβάνογλου, Ιωάννης Όμηρος Ντάφος, Δημήτρης Κίσσας, Ελισσάβετ Τοπάλογλου, Χρήστος Πρίτσας, Παναγιώτα Μπελάγια, Αλέξανδρος Γκουσιάρης, ΑφοιΤσιανάβα)
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την 3η ημέραμε το θεματικό εργαστήριο «Οινοτουριστικές εμπειρίες και Τοπική Ανάπτυξη: Εργαλεία, Γνώσεις και Δράσεις» το οποίο επικεντρώθηκε στην προώθηση τοπικών ποικιλιών, τις καλέςπρακτικές στον οινοτουρισμό, τη χρήση των socialmedia, αλλά και τις πρακτικέςοινογνωσίας και γευσιγνωσίας. Το εργαστήριο παρακολούθησαν 30 επαγγελματίες του οινοτουριστικούκλάδου, της φιλοξενίας και της εστίασης.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με τη παρουσία τους, εκπρόσωπος του ΥπΑΑΤ Κώστα Τσιάρα, οι βουλευτές Καρδίτσας, Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα και Αντιπρόεδρος της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. Παναγιώτης Νάνος, o εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ηλίας Γκαραβέλας, εκπρόσωποι φορέων, τοπικοί παραγωγοί και πλήθος κόσμου.
Οι εκδηλώσεις της 2ης, 3ηςμέρας εντάσσονται στο Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας «Οργάνωσηκαι Προβολή Οινοτουρισμού»του προγράμματος CLLD/LEADER, Υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020.Οι εκδηλώσεις συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων).
Σακελλαρίου Ευάγγελος
Γεν. Δ/ντής ΑΝ.ΚΑ Α.Ε.