Αρθρο του βουλευτή Ν. Καρδίτσας Αριστοτέλη Σπάνια
Η υγειονομική περίθαλψη στη χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση μετάβασης, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να αποτελεί πλέον όχι επιλογή, αλλά επιτακτική ανάγκη.
Δύο βασικοί πυλώνες αυτής της αλλαγής είναι ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς και το νέο σύστημα χρηματοδότησης DRG (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια).
Και τα δύο εργαλεία δεν είναι απλώς τεχνικές εφαρμογές, αλλά καθοριστικοί παράγοντες για την αναβάθμιση της ποιότητας, της αποδοτικότητας και της διαφάνειας στο σύστημα υγείας.
Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος αποτελεί βασικό μέσο για την ενίσχυση της ποιότητας, της συνοχής και της ασφάλειας στην παροχή υγειονομικής φροντίδας.
Πρόκειται για έναν ενιαίο ψηφιακό χώρο, όπου καταγράφεται το ιατρικό ιστορικό κάθε πολίτη, με στοιχεία από εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή, διαγνώσεις και νοσηλείες.
Η ασφαλής πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες από όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας, ανεξάρτητα από δομή, ή γεωγραφική περιοχή, εξασφαλίζει πληρότητα και αξιοπιστία στην κλινική ενημέρωση.
Παράλληλα, μειώνει την επανάληψη περιττών διαδικασιών, βελτιώνει τη διάγνωση, διευκολύνει στοχευμένες θεραπείες και διασφαλίζει συνέχεια στη φροντίδα, ακόμα και σε περιπτώσεις παρακολούθησης από διαφορετικούς φορείς, ή γιατρούς.
Επιπλέον, υποστηρίζει την προληπτική ιατρική μέσω συγκεντρωμένων και διαχρονικών δεδομένων, που επιτρέπουν την ανάλυση τάσεων και την έγκαιρη παρέμβαση πριν την εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων.
Όλες οι πληροφορίες υγείας διαχειρίζονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR).
Tο νέο σύστημα χρηματοδότησης DRG, ή «Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια»,αποτελεί σύγχρονο μοντέλο αποζημίωσης νοσοκομείων.Ξεπερνά τα όρια μιας απλής κοστολόγησης, καθώς προσφέρει έναν δίκαιο, διαφανή και αποτελεσματικό μηχανισμό χρηματοδότησης που μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά το ΕΣΥ.
Μέχρι σήμερα, τα νοσοκομεία αποζημιώνονταν βάσει γενικών κριτηρίων, που οδηγούσαν σε άνιση κατανομή πόρων. Με το νέο σύστημα, κάθε ασθενής εντάσσεται σε διαγνωστική ομάδα βάσει διάγνωσης, θεραπείας και εκτιμώμενου κόστους.
Το νοσοκομείο λαμβάνει σταθερό ποσό ανά κατηγορία, εξασφαλίζοντας ότι η ίδια πάθηση αποζημιώνεται με τον ίδιο τρόπο πανελλαδικά.
Αυτό το μοντέλο βελτιώνει τη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, διασφαλίζει ισότητα, διαφάνεια και αντικειμενική αξιολόγηση. Δεν είναι απλά μια μέθοδος κοστολόγησης, αλλά ένας σταθεροποιητικός παράγοντας για τη λειτουργία των νοσοκομείων, που φέρνει καλύτερη φροντίδα με ίδιους, ή και μειωμένους πόρους.
Η εφαρμογή αυτών των εργαλείων δεν αποτελεί απλώς τεχνολογική αναβάθμιση, αλλά στρατηγική επιλογή που αλλάζει ριζικά το τοπίο του ΕΣΥ.
Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας δεν περιορίζεται στην απλή καταγραφή στοιχείων. Διασφαλίζει στον πολίτη έλεγχο και προστασία των προσωπικών του δεδομένων, προσβάσιμων αποκλειστικά σε εξουσιοδοτημένους επαγγελματίες, ενώ εξασφαλίζει συνέχεια και ακρίβεια στην κλινική πράξη.
Για τον ασθενή, αυτό μεταφράζεται σε ταχύτερη και ακριβέστερη φροντίδα, με μείωση περιττών εξετάσεων και ενίσχυση της πρόληψης.
Για το σύστημα υγείας, συνεπάγεται ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, καλύτερη συνεργασία μεταξύ φορέων, μείωση σφαλμάτων και εξορθολογισμό του κόστους.
Η συνέργεια των ψηφιακών εργαλείων ενοποιεί τη διοίκηση με την ιατρική πράξη, συνδέοντας τη διαχείριση πόρων με τη βελτίωση των δεικτών υγείας.
Αποτελεί θεμέλιο για ένα ΕΣΥ που σέβεται τον πολίτη και αξιοποιεί κάθε δημόσιο πόρο με υπευθυνότητα.
Μια σύγχρονη πολιτεία έχει χρέος να διασφαλίζει ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται απτά τα οφέλη αυτών των μεταρρυθμίσεων στην καθημερινή τους επαφή με το σύστημα υγείας.