Την προώθηση προγράμματος «υιοθέτησης» δημόσιων χώρων από πολίτες και φορείς, με στόχο τη φροντίδα και συντήρησή τους σε εθελοντική βάση, εξετάζει ο Δήμος Καρδίτσας.
Το ζήτημα τέθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής από τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Χάρη Παπαδημητρίου, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί εάν υπάρχει σχεδιασμός που θα επιτρέπει σε ιδιώτες ή ομάδες κατοίκων να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την περιποίηση δημόσιων χώρων, συμβάλλοντας ενεργά στη διατήρησή τους.
Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Σέργιος Γούλας γνωστοποίησε ότι ο Δήμος επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο, το οποίο σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο έως τρία πάρκα ή χώρους αστικού πρασίνου. Όπως εξήγησε, τη φροντίδα των χώρων – όπως το κούρεμα του γρασιδιού, ελαφρές κλαδεύσεις, πότισμα και καθαριότητα – θα μπορούν να αναλαμβάνουν πολίτες, σχολεία, σύλλογοι ή ακόμη και επιχειρήσεις.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία στοχεύει στην ενίσχυση της κουλτούρας εθελοντισμού, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οι χώροι θα παραμείνουν απολύτως δημόσιοι, χωρίς να παραχωρείται οποιοδήποτε δικαίωμα ιδιωτικής χρήσης ή εμπορικής εκμετάλλευσης. Τόνισε επίσης ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου θα διατηρούν την ευθύνη για βαριές εργασίες, τεχνικές παρεμβάσεις και την ασφάλεια των υποδομών, ενώ οι εθελοντές θα δραστηριοποιούνται υπό την επίβλεψή τους. Παράλληλα, προβλέπεται η τοποθέτηση διακριτικών πινακίδων που θα ενημερώνουν για τον φορέα ή την ομάδα που έχει αναλάβει την «υιοθέτηση» κάθε χώρου.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος σημείωσε ότι ανάλογες προσπάθειες είχαν επιχειρηθεί και στο παρελθόν από προηγούμενες δημοτικές αρχές. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο έντονο πνεύμα εθελοντισμού που επέδειξαν οι πολίτες της Καρδίτσας κατά την περίοδο της κακοκαιρίας «Ντάνιελ», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και η νέα αυτή πρωτοβουλία θα βρει θετική ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία.



