Μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται η πρόσκληση για τα μεγάλα αρδευτικά έργα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, με δικαιούχους τις Περιφέρειες, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας από το βήμα του 3ου Thermopylae Forum το οποίο πραγματοποιείται στη Λαμία.
Πρόσθεσε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα ακολουθήσει η προκήρυξη για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, με δικαιούχους τους Δήμους.
Συνδύασε τη συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική με το νέο ζητούμενο της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική κρίση, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη διαθέτει τεράστιους πόρους, αλλά πρέπει να υπάρξει σαφής στόχευση. «Δεν αρκεί να μιλάμε γενικά για επισιτιστική επάρκεια - χρειαζόμαστε ποιοτικά προϊόντα με προστιθέμενη αξία, καινοτομία, και προγράμματα που υπηρετούν τον παραγωγό και την τοπική κοινωνία» είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ειδική αναφορά στην πρόσκληση για θερμοκηπιακές καλλιέργειες, η οποία συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον. «Τρέχει ήδη πρόσκληση για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Με την υπερδέσμευση, η δαπάνη θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, με στόχο την αύξηση της θερμοκηπιακής παραγωγής κατά 50%», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Υπενθύμισε και τη συνολική κινητοποίηση της Πολιτείας μετά τη φυσική καταστροφή του "Daniel", η οποία έπληξε ιδιαίτερα τη Θεσσαλία, τη βόρεια Φθιώτιδα και τη βόρεια Εύβοια. Όπως είπε, διατέθηκαν συνολικά 690 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του πρωτογενούς τομέα στις πληγείσες περιοχές.
Ο Υπουργός τόνισε, δε, ότι ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το Μέτρο 23 της ΚΑΠ, που επιτρέπει την αποζημίωση παραγωγών με κοινοτικά κονδύλια, εφόσον πληρούνται τρεις προϋποθέσεις όπως είναι η μειωμένη παραγωγή άνω του 30%, η πιστοποίηση της ζημιάς από δημόσιο φορέα και η επίσημη γνωστοποίηση στο Υπουργείο.
«Η προσέγγισή μας δεν είναι μονοδιάστατη. Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα απαιτεί σχέδιο, πολλαπλά επίπεδα παρέμβασης και διαρκή προσαρμογή στις εξελίξεις. Από το στάδιο της παραγωγής, μέχρι την καθετοποίηση, τις εξαγωγές, τη διαχείριση των πόρων της ΚΑΠ, το νερό και την εφοδιαστική αλυσίδα - όλα συνδέονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας και κατέληξε «Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και καθημερινές. Αλλά είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε ζωντανό και όρθιο τον πρωτογενή τομέα. Να χτίσουμε ανθεκτικότητα και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι της υπαίθρου θα συνεχίσουν να έχουν μέλλον στην πατρίδα τους. Αυτό είναι το χρέος μας».